Kokosolie.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Kokosolie is een van de gezondste oliƫn die je kan consumeren. In dit artikel geven we je zeven redenen waarom je beter kokosolie kan gebruiken bij het bakken dan andere gangbare oliƫn

Kokosolie.

Er wordt wel eens gezegd dat kokosolie slecht voor je zou zijn. Gelukkig wordt deze opvatting steeds minder gedeeld.

Kokosolie klaar voor gebruik

En dit is terecht, want kokosolie is een van de gezondste oliƫn die je kan consumeren. In dit artikel geven we je zeven redenen waarom je beter kokosolie kan gebruiken bij het bakken dan andere gangbare oliƫn.

Inhoudsopgave

Kokosolie wordt niet omgezet in vet in je lichaam.

In tegenstelling tot vele andere veel voorkomende oliƫn die gebruikt worden, maakt kokosolie je niet dik.

Kokosolie bevat middellange triglyceriden, welke een gemakkelijke brandstof is voor je lichaam on te verbranden, zonder dat ze in vet worden omgezet.

De meeste frituur, bak en braad-oliƫn bevatten lange triglyceriden, welke over het algemeen direct worden omgezet in vet. Kokosolie bestaat dus uit middellange triglyceride en worden daarom gemakkelijker omgezet in energie.

Mensen in tropische landen vertrouwen al eeuwen op kokosnoten als een traditioneel hoofdbestanddeel van hun dieet.

Ze consumeren welke dag grote hoeveelheden kokosolie, en in plaats van dikker te worden, blijven ze gezond en slank.

Onderzoek toonde aan dat als deze mensen westerse oliƫn gingen eten dit direct gevolgen had op hun gezondheid. Tevens werden de geteste mensen ook sneller dikker en kregen ze klachten die wij in de westerse wereld ook kennen.

Ook in de diervoederbranche is er onderzoek gedaan met kokosolie ten opzichte van andere plantaardige oliĆ«n. En wat bleek, dieren die ā€œnormale oliĆ«nā€ werden zwaarder en produceerde meer vlees. Goed voor de boer, maar niet voor het lichaam.

kokosolie op het strand

Kokosolie verhoogt je metabolisme.

Kokosolie wordt niet alleen sneller omgezet naar energie, het verhoogt ook nog eens je metabolisme. Dit is uiteraard weer positief als je wilt afvallen.

Omdat het je stofwisseling stimuleert, helpt het je lichaam om op een efficiƫnte manier vet te verbranden.

Kokosolie kan calorieverbranding verdrievoudigen omdat het zoals eerder vermeld middellange triglyceriden bevat.  We hadden al geleerd dat deze direct worden omgezet in energie. Deze energie produceert warmte, waardoor je tot wel zes uur na een maaltijd nog calorieĆ«n blijft verbranden.

Dit kan dus drie keer zoveel zijn als dan als olie gebruikt die bestaan uit de lange triglyceriden.

In het tijdschicht Womanā€™s World wordt kokosolie wel het ondergrondse geheim van een snelle stofwisseling genoemd.

Dit is goed nieuws voor mensen met schildklierproblemen. Dit omdat kokosolie de productie van schildklierhormonen verbeterd.  Dit is dus positief voor een traag werkende schildklier.

Aangetoond is dat andere plantaardige oliƫn zoals van soja en mais de werking van de schildklier juist afremmen.

Kokosolie bevat omega 3 vetzuren.

De meeste bakolies bevatten omega 6 vetzuren, iets waar we in de westerse wereld eigenlijk te veel van binnen krijgen. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren zou 1 op 1 moeten zijn maar is nu vaak wel 50 op 1.

We zouden dus veel meer omega 3 vetzuren moeten consumeren om gezond te blijven.

Kokosolie zit vol met omega 3 vetzuren.

Kokosolie geeft je energie.

Door de gezonde omega 3 vetzuren en het feit dat je stofwisseling verhoogt, zorgt ervoor dat veel mensen die overstappen op kokosolie een enorme energie boost krijgen in hun dagelijks leven.

Dit komt mede door de al eerder vermelde middellange triglyceriden ketens die je metabolisme verhogen en daardoor leiden tot gewichtsverlies.

Ook zorgen ze voor een verbeterde thermogenese, waardoor ook je stofwisseling versneld en er meer energie wordt geproduceerd.

Veel mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie ontdekken nu dat het toevoegen van kokos en kokosolie aan hun dieet, leidde tot een vermindering van de klachten.

Een van de beste middelen om je huid en haar te verzorgen, is kokosolie.

Kokosolie kan je heel goed direct aanbrengen op huid en haar. Het geeft een tijdelijke verlichting huidproblemen zoals uitslag.

Ook helpt het je huid te herstellen en te genezen waardoor het er jonger uit gaat zien. Ook is onderzoek bekend dat aantoont dat het helpt bij schimmelinfecties in huid, en vele andere huidproblemen.

Het verzacht de huid en maakt deze glad en soepel. Maar kokosolie heeft ook antioxiderende eigenschappen die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Dit is een zeer technische uitdrukken waar je maar een op moet googelen. Het komt erop neer dat de moleculen een atoom missen en daardoor instabiel en ongezond zijn.

Daarnaast is het ook zeer goed te gebruiken als massageolie.

massage met kokos

Kokosolie heeft meerdere gezondheidsvoordelen ten opzichte van andere oliƫn.

Er zijn meerdere studies die aantonen dat kokosolie schimmelwerende, antibacteriƫle en antivirale effecten heeft als het wordt geconsumeerd als wel direct op de huid wordt aangebracht.

De meeste andere oliƫn oxideren snel en worden daardoor snel ranzig, wat voor zorgt dat er vrije radicale vrijkomen in ons lichaam.

Kokosolie oxideert niet gemakkelijk en veroorzaakt dus niet dezelfde problemen als andere plantaardige oliĆ«n.  Deze vrije radicalen worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende aandoeningen in os lichaam, zoals artritus en een verhoogde kans op kanker.

Kokosolie helpt ons lichaam ook om andere voedingstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine E, snel op te nemen in ons lichaam.

Kokosolie is de beste olie om mee te koken.

Het rookpunt van kokosolie is hoger dan dat van andere bakoliƫn, waardoor het beter tegen hoge temperaturen kan. Andere plantaardige oliƫn zoals olijfolie bevatten ook veel gezonde omega 3 vetzuren, maar deze zijn vaak niet bestand tegen hoge temperaturen zoals die gebruikt worden bij het koken.

Tevens wordt kokosolie minder snel ranzig als andere oliƫn, die vaak al ranzig kunnen worden voordat je ze in huis hebt. Zoals eerder aangeven is dat schadelijk voor je lichaam om dat het vrije radicalen kan aanmaken.

Kokosolie is bij kamertemperatuur ruim een jaar stabiel.

koken met een topchef

Conclusie.

Sinds een korte tijd heeft kokosolie haar intrede gedaan in de westerse wereld. En eigenlijk zijn we al jaren de gezondheidsvoordelen misgelopen die de mensen in de tropen al jaren koesteren.

Maar nu is het herontdekt! Kokosolie lijkt zo effectief dat het ook niet lang zal duren voordat er kokos supplementen op de markt gaan komen.

Maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten tot er producten op de markt komen, maar direct beginnen met het toevoegen van kokos in je dagelijks dieet.

Veel koolhydraatarme recepten worden bereikt met kokosolie. Ale je hierin geĆÆnteresseerd bent is wellicht de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm iets voor jou?

Oscar heeft al duizenden mensen geholpen een betere en gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.