PCOS DIEET.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Afvallen als je leidt PCOS is lastig. Maar het is echt mogelijk. In dit artikel leggen uit waarom het moeilijk is en wat je wel kan doen.

PCOS Dieet.

Een PCOS dieet, bestaat dat? Dat wordt mij wel eens gevraagd. Een specifiek pcos dieet bestaat niet, maar je kan echt wel afvallen als je leidt aan pcos.

Inhoudsopgave

Wat is PCOS?

PCOS is een aandoening die een sterke invloed heeft op de ovulatie bij de vrouw. Het komt voor bij ongeveer vijf tot tien procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

De afwijking houdt in dat er bijna tot geen eisprong is en het lichaam daarom bijna geen eicellen aanmaakt. Het leidt vaak tot onvruchtbaarheid of ernstige problemen bij het zwanger worden.

De meeste gevallen zijn niet genetisch en houden altijd verband met hormonale afwijking.

De reden dat er niet genoeg eicellen worden aangemaakt is een teveel aan androgeen, ook wel ā€œmannelijke hormonenā€ genoemd. Zowel mannen en vrouwen maken androgeen aan, maar mannen doen dit in een veel grotere hoeveelheid als vrouwen.

Deze hormonale onbalans in het lichaam zorgt ervoor dat de cysten (vochtblaasjes in de eierstokken) zich niet verder ontwikkelen tot werkelijke eitjes.

Dus een vrouw met PCOS heeft veel cystes in en op haar eierstokken die niet rijpen en daarmee de eicellen vrijgeven.

pcos dieet

Overgewicht is een van de neveneffecten van PCOS.

Helaas heeft het hoge androgeengehalte nog meer negatieve effecten op het lichaam. Zo is er een verhoogde kans op obesitas, hartaandoeningen, diabetes en extra groei van lichaamshaar.

Wat kan ik doen om af te vallen met PCOS?

Het is interessant dat koolhydraatarme zoals de Afslank Recepten bijbel of het meer bekende Atkins dieet.  Vrouwen met PCOS kunnen helpen bij de strijd tegen overgewicht.

Een recent onderzoek met 11 niet-diabetische vrouwen, die allemaal PCOS hadden en kampten met overgewicht, toonde een opmerkelijk resultaat. De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.

De studie vergeleek een standaard dieet met 56% koolhydraten en 16% eiwit, met een koolhydraatarm dieet (PCOS  Dieet) wat voor 43% uit koolhydraten en 15% uit eiwit bestond.

Belangrijk om te vermelden is dat het koolhydraatarme dieet een aanzienlijk hoger vetpercentage had dan het standaard dieet. Het vetpercentage was 14% hoger.

Het vetgehalte van het koolhydraatarme dieet was bijna gelijkmatig verdeeld over meervoudige onverzadigde vetzuren en enkelvoudige vetzuren.

Het standaard dieet was ook bijna gelijk verdeeld over de twee vetzuren, maar zat 3% hoger in de onverzadigde enkelvoudige kant.

Daarnaast werd er ook nog een derde dieet getest. Deze was zowel hoog in koolhydraten en in enkelvoudige verzadigde vetzuren.

De deelnemers aan de studie volgde elk dieet voor een periode van 16 dagen met daartussen elke keer een pauze van drie weken.

pcos dieet onderzoek

Onderzoek en resultaat.

Omdat de aanmaak van androgene hormonen worden beĆÆnvloed door de aanwezigheid van insuline, waren de onderzoekers van bovenstaand onderzoek benieuwd of een koolhydraatarm dieet de aanmaak van insuline zou kunnen verminderen.

Ze geloofden dat dit een indirect positief effect zou hebben op PCOS. Dieet of geen dieet.

De resultaten van deze studie toonden aan dat hoewel hormonen die circuleerden niet significant werden beĆÆnvloed door het koolhydraatarme dieet, het cholesterol van de vrouwen, nuchtere insulinespiegels, vrije vetzuren en hun reactie op insuline positief werden beĆÆnvloed.

Het feit dat hun reactie op insuline verbeterde, is een indicator van het mogelijke voordeel van een koolhydraatarm dieet voor PCOS-patiƫnten.

En omdat de vrouwen het dieet slechts 16 dagen volgden, kan dit de reden zijn waarom hun niveau van circulerende insuline niet meer prominent werd beĆÆnvloed.

De auteurs van de studie stellen dat:

 Omdat men denkt dat verhoogde insuline bijdraagt ā€‹ā€‹aan de endocriene afwijkingen bij PCOS, wordt verwacht dat een afname van insuline uiteindelijk zal resulteren in een verbeterd endocrien profiel.

Verder zeggen de wetenschappers dat de verbeterde insuline waardes erop kunnen wijzen dat een koolhydraatarm dieet in combinatie met een verminderde calorie inname waarschijnlijk en positief effect heeft voor vrouwen met PCOS en overgewicht.

Je zou dus kunnen zeggen dat er een PCOS dieet in de maak is.

De negatieve effecten.

 Niet alle koolhydraatarme diĆ«ten zijn echter hetzelfde. Het Atkins-dieet is voor sommigen in verband gebracht met een verhoogd risico op hartproblemen en heeft ook geleidt tot ziekenhuisopnames.

Een 40-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen met zeer hoge niveaus van zuren in haar bloed als gevolg van het strikt volgen van het Atkins-dieet gedurende ongeveer een maand.

Het vrijkomen van zuren in het bloed, ketose genaamd, is een indicator van het ‘succes’ van het Atkins-dieet en is eigenlijk het resultaat van het proces waarbij het lichaam bepaalde voedingsstoffen boven een drempelwaarde uithongert. De voedingsstof zijn natuurlijk koolhydraten.

Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam, de enige bron die door de hersenen wordt gebruikt. Maar als het lichaam na de drempelwaarde geen koolhydraten meer heeft, zal het alternatieve methoden gebruiken om energie te metaboliseren.

Het maakt gebruik van opgeslagen vetten en eiwitten, maar dit is niet een erg biologisch efficiƫnte manier om energie voor het lichaam te produceren.

Er zijn dus veel zure stofwisselingsproducten, ketonen genaamd. Deze worden in de bloedbaan afgegeven om door het lichaam te worden uitgescheiden.

In het geval van deze vrouw werden deze metabolische bijproducten niet snel genoeg uitgescheiden en in haar bloedbaan opgebouwd. Ze moest 4 tot 6 keer per dag overgeven. Deze opbouw van bloedzuren vormde een gevaarlijke situatie en ze werd op de intensive care opgenomen.

pcos dieet - ketonen in het bloedzuur

Toeval of echt negatief?

De Atkins Foundation antwoordde dat deze vrouw abnormale metabolische of klinische problemen moet hebben gehad. Maar aangezien deze vrouw, die zwaarlijvig was, tot een categorie behoort waar het Atkins-dieet op de markt wordt gebracht, is er hier reden tot bezorgdheid.

Bij obesitas is er een grotere kans op zowel algemene medische problemen als stofwisselingsproblemen. Als een zwaarlijvig persoon geen stofwisselingsproblemen van een of andere vorm zou hebben, zouden ze niet zwaarlijvig zijn.

Misschien waren er omstandigheden die specifiek waren voor deze vrouw hier, maar totdat die potentiƫle gevaren vollediger worden begrepen, is dit een significant probleem.

Het is ironisch dat een dieet moet worden geĆÆmpliceerd als niet geschikt voor iemand met stofwisselingsproblemen, vooral als dit dieet op de markt wordt gebracht als een ‘manier van leven’, dat wil zeggen, aanbevolen voor langdurig gebruik.

Conclusie.

Onderzoek heeft wel degelijk aangetoond dat een koolhydraatarm dieet een positief effect heeft op de insuline spiegels bij PCOS-patiƫnten, waardoor er in combinatie met verminderde calorie inname successen kunnen worden behaald met gewichtsverlies.

Er zitten echter ook negatieve kanten aan met name het Atkins dieet. Omdat deze een hoge vetinname hanteert kan dit een risico zijn voor een toch al kwetsbare doelgroep.

Als je overweegt het Atrkins dieet te proberen is het aan te raden om eerst een arts te raadplegen.

Een ander alternatief is de al eerder aangegeven Afslank Recepten Bijbel van Oscar Helm. Oscar is voedings-coach en heeft al meer dan 2500 mensen blijvend helpen afvallen.

Verrassend lekkere en makkelijke recepten helpen je snel een nieuwe levensstijl op te bouwen en de gewenste kiloā€™s kwijt te raken.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.