Aankomen door Stress.

Aankomen door Stress. post thumbnail image

Kan je aankomen door stress? Stress heeft invloed op je hele lichaam en zeker op je gewicht. Hier lees je hoe dit kan en wat je er aan kan doen.

Aankomen door Stress.

Stress heeft een grote invloed op je gewicht. In sommige gevallen leidt het tot een kort gewichtsverlies. Maar over het algemeen zal aankomen door stress.

Een indrukwekkende gebeurtenis in je leven zoals een scheiding, het verliezen van een geliefde of een financiële crisis kan leiden tot stress. Dit soort stress, maar ook chronische stress kan leiden tot verandering van je gewicht.

Waarom we gewicht verliezen of aankomen door stress?

Stressvolle gebeurtenissen kunnen leiden tot verandering in gewoontes. Als je door een moeilijke tij gaat heb je vaak minder trek, waardoor je minder eet en daardoor “tijdelijk” afvalt.

Chronische stress leidt juist vaan tot toenemende trek in eten. En dan met name de trek in ongezond eten. En als dit een langere periode van weken, maanden of zelfs een jaar aanhoudt, zal je aankomen door stress.

Gewichtsverandering kan ook komen doordat je hormonen veranderen door stress. Onderzoek toont aan dat stress invloed heeft op je metabolisme, insulinegehalte en de manier waarop je vet opslaat in je lichaam.

aankomen door stress, man in een klok met stress op het lichaam.

Het verband tussen stress en cortisol.

Stress veroorzaakt een vlucht of vechtreactie in je lichaam. Bij deze reactie komen hormonen vrij zoals adrenaline en cortisol.

Je bijnieren bereiden je lichaam voor op actie en minimaliseert je verlangen naar eten.

Als de adrenaline effecten zijn verdwenen blijft de cortisol in je lichaam achter. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Cortisol onderdrukt tijdelijk niet belangrijke functies, zoals spijsvertering, immuunsysteem en reproductieve reacties.

Als je meer cortisol in je lichaam hebt leidt dit tot een verhoogd verlangen naar ongezond voedsel zoals als snacks met veel suiker en vet.

Het effect van stress op je metabolisme.

Onderzoekers van de Ohio State University in Amerika ontdekte dat stress gekoppeld is aan een langzamer metabolisme bij vrouwen.

De vrouwen werden gevraagd naar de stressfactoren van de dag geleden voordat een vet en calorierijke maattijd kregen voorgeschoteld. Vervolgen werden het metabolisme, bloedsuiker, triglycerride, insuline en cortisolspiegels gemeten.

Ze ontdekten dat vrouwen die de dag ervoor een of meerdere stressmomenten hadden ervaren gemiddeld 104 calorieën minder verbrandde dan de vrouwen die geen stress hadden ervaren.

Dit zou dus betekenen dat je in een jaar 5,5 kilo kan aankomen door stress.

De gestressede vrouwen hadden ook hogere insulinespiegels, wat bijdraagt aan de opslag van vet. Tevens hadden minder vetoxidatie. Vetoxidatie is het omzetten van grote vetmoleculen in kleine moleculen, die als brandstof worden gebruikt door je lichaam.

En vet wat niet verbrand wordt, wordt opgeslagen…

Een hoog stressgehalte beïnvloed je lichaam zelfs in waar jet vet wordt opgeslagen. Hoge stressniveaus worden in verband gebracht met het opslaan van meer buikvet. En iedereen weet dat buikvet ontzettend moeilijk is om kwijt te raken.

Dit is uiteraard slecht nieuws omdat buikvet grotere gezondheidsrisico’s met zich mee brengt dan vet wat in andere delen van het lichaam wordt opgeslagen.

Dus zelfs als je normaal blijft eten, kan stress ervoor zorgen dat je alsnog aankomt.

rode letters met een man die over de tekst aankomen door stress heen stapt.

Door stress veroorzaakte eetgewoonte.

Hoge stressniveaus kunnen ook gedragsveranderingen meebrengen waardoor je kan aankomen. Hieronder vind je enkele dieetveranderingen die mensen ervaren als ze stress hebben:

  • Het eten van voedsel met een hoog vet en suikergehalte. Mensen die chronische stress ervaren gaan vaak op opzoek naar meer vet, zout en suikerrijk voedsel. Vaak is dit snoep of bewerkt voedsel. Dit heeft te maken met het beloningsysteem in je hersenen. Door meer stress ben je vaak geneigd jezelf extra te belonen.
  • Emotie eten. Hogere cortisol waardes als gevolg van stress leiden er ook toe, dat je naast verlangen naar ongezond voedsel, ook meer en vaker gaat eten. Misschien dat die ene extra mars of kroket net even je stress verlicht.
  • Meer fastfood eten. Als je veel stress hebt ben je geneigd om sneller naar fastfood te grijpen in plaats van naar gezonde gerechten. Dit komt door tijd tekort die je ervaart als je stress hebt. Maar houdt er rekening mee dat de “gezonde” afhaal menu’s vaak meer suiker en vet bevatten.
  • Te druk voor de sportschool. Met alle eisen die je aan jezelf stelt, zeker als je stress hebt, zal sporten vaak niet boven aan je lijstje staan. Hierin ben je niet alleen. Naar je werk in de file staan, uren achter je bureau zitten, weer in de file, kinderen van de crèche halen… Je motivatie om te sporten wordt minder als stress ervaart.
  • Te weinig water drinken. Als je druk bent zal je eerder vergeten genoeg te drinken. Het gemakkelijk om dorst met honger te verwarren waardoor je dus meer gaat eten. Drink dus genoeg.
  • Maaltijden overslaan. Als je stress hebt verdwijnt eten ook vaak van je prioriteitenlijstje. Misschien sla je het ontbijt over omdat je te laat bent, of mis je de lunch omdat je het te druk hebt.
  • Terugvallen op crash diëten. Plotselinge gewichtstoename leidt er vaak toe dat mensen terugvallen op crash diëten om snel overtollig vet weg te krijgen. Echter eten met een ongezonde balans tussen groente, fruit, eiwitten en gezonde koolhydraten, zal op de lange termijn leiden tot gewichtstoename.
  • Minder slapen. Veel mensen die stress hebben zeggen ook slechter te slapen. Dit omdat ze liggen te piekeren of te onrustig zijn. Onderzoek toont aan dat slaaptekort je metabolisme vertraagd en je wilskracht om gezond te eten kan verminderen. Lees hier mijn complete blog over slapen en afvallen.
twee voeten met madeliefjes tussen de tenen in het grass.

Hoe kan je voorkomen dat je aankomt door stress?

Het kan erg stressvol zijn als opeens je kleren niet meer passen of het aantal kilo’s op e weegschaal ineens hoger is als je verwacht.  Als je al stress hebt, kreeg je dus nog meer stress en zal je nog meer aankomen door stress. Het is een vicieuze cirkel.

Gelukkig zijn er ook een paar stappen die je kan nemen om het aankomen in een stressvolle periode te voorkomen. Hieronder vind je een paar nuttige tips:

  • Probeer toch te bewegen. Bewegen of sporten helpt bij het verminderen van stress en gewicht. Het pakt dus feitelijk twee problemen tegelijkertijd aan. Bewegen is cruciaal in de strijd tegen de stress kilo’s. Probeer bewegen in je routines op te nemen. Ga wandelen met de lunch, ga naar de sportschool, of een extra rondje met de hond na het eten.
  • Let op uw eten. Aandacht besteden aan je eetgewoontes is uiteraard de basis als je wilt afvallen. In tijden van stress kan dat moeilijk zijn. Probeer in een dagboek of een app bij te houden hoeveel en wat je eet. Bewust zijn van wat je eet zal helpen met afvallen.
  • Pas stress verlichtende strategieën toe. Hoe moeilijk het ook is, probeer te ontspannen. Of je nu rustig wordt van yoga of het lezen van een goed boek, probeer deze stress verminderende activiteiten deel uit te laten maken van je dagelijkse routines.

Extra Hulp.

Ervaar jij stress en heb je hier meer hulp bij nodig? Dan adviseer ik om eens te kijken op de pagina van Frank de Moei.  

Frank is gediplomeerd professional trainer en coach in zelfontwikkeling en innerlijke rust. In zijn praktijk heeft meer dan 15000 mensen geholpen met stress en spanning.

Het voordeel is dat hij ook een onlinecursus aanbied die je kan helpen bij innerlijke rust, ontspanning, meer energie, positief denken, meer vertrouwen en minder zorgen.

Je krijgt persoonlijke begeleiding en resultaat is gegarandeerd!

6 thoughts on “Aankomen door Stress.”

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post