Afvallen met Zwemmen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je wilt afvallen? Met zwemmen train je al je spieren in bijna je hele lichaam. In dit artikel lees je alles wat je moet weten of zwemmen ook voor jou de manier is om af te vallen.

Afvallen met zwemmen. Hier lees je wat je wel en niet moet doen.

Afvallen met zwemmen is een absolute aanrader. Met zwemmen gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Het voordeel van zwemmen is dat je lichaam weinig weerstand krijgt, waardoor je relatief gemakkelijk calorie├źn verbrand.

Ja kan zwemmen in competitie verband of je kan lekker baantjes trekken in je lokale zwembad. Je kan zelf bepalen hoeveel je wilt bereiken en je kan dit in je eigen tempo doen.

Elke vorm van zwemmen zal je lichaam sterker en strakker maken. Afvallen met zwemmen kan in ieder geval nooit kwaad.

Welk niveau je ook kiest, zwemmen is een leuke en ontspannen manier om gewicht ter verliezen.

Veel zwembaden bieden in combinatie met zwemmen ook aqua-aerobics aan. Dit is dus een vorm van aerobics zonder de lichamelijk impact. Dit kan je dus eventueel een extra boost geven als je wilt afvallen. En sporten in een groep is altijd leuker en motiverender dan alleen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de grote voordelen van zwemmen als je wilt afvallen? 

Zwemmen verbrand calorie├źn, dus zwemmen helpt met afvallen. Veel onderzoeken geven een grote voorkeur aan zwemmen als je wilt afvallen. Dit om dat zwemmen grote cardiovasculaire voordelen heeft. Vooral bij oudere mensen.

Omdat je met zwemmen je hele lichaam gebruikt, moeten je hart en longen hard werken om het hele lichaam van zuurstof te voorzien. Dit zorgt ervoor dat zwemmen je cardiovasculaire systeem een enorme boost geeft.

Elke oefening die ervoor zorgt dat je zwaarder gaat ademen is goed voor je lichaam. Het betekent namelijk dat je lichaam aan het werk is.

Na een tijdje zullen je hart en longen sterker worden en zal je merken dat je langer door kan gaan met je oefeningen zonder dat je moe wordt. Je hartslag zal in ruststand omlaaggaan en je bloeddruk zal dalen.

Regelmatig zwemmen in combinatie met afvallen verbetert je algehele gezondheid. En het vermindert de kans op chronische ziektes zoals diabetes en hartafwijkingen.

afvallen met zwemmen - met met sixpack

Verbeterd zwemmen je spieren en figuur?

Zoals eerder vermeld staat zwemmen bekend als een van de meest allround aerobics oefeningen.  Omdat het al je spiergroepen gebruikt zal je over je hele lichaam sterkere spieren krijgen en een beter figuur.

De beste zwemslagen om mee te trainen zijn de volgende:

 • Borstcrawl
 • Schoolslag
 • Rugslag

Je kan in je trainingen de verschillende slagen afwisselen om zo je hele lichaam te trainen.

Word je sterker van zwemmen?

Omdat zwemmen een constante weerstandsoefening is omdat je continu je lichaam door het water moet trekken is het uitermate goede methode om sterker te worden, vooral je bovenlichaam wordt sterker.

Naarmate je langer zwemt zal je steeds meer spieren opbouwen en meer vet verbranden. Je zal steeds meer calorie├źn gaan verbranden als je beter en meer gaat zwemmen.

Het verbranden van calorie├źn zal zelfs doorgaan na het zwemmen. Dit omdat je lichaam energie nodig heeft om je spieren te herstellen en weer op te bouwen.

zwemmende vrouw

Verbeterd zwemmen je lenigheid?

Vanwege de vele verschillende bewegingen van je lichaam tijdens het zwemmen, kan het zeker je flexibiliteit van je spieren en gewrichten verbeteren. Zeker als je de verschillende zwemslagen met elkaar afwisselt.

Wat zijn de verdere voordelen van zwemmen?

 • Bij topsport wordt zwemmen vaak gebruikt om te herstellen van blessures. Dit omdat zwemmen een lage impact heeft op je spieren tijdens de oefeningen maar het toch een goede spier- en cardiovasculair uithoudingsvermogen opbouwt. Dus als je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad is zwemmen een goede manier om te revalideren.
 • Zwemmen is leuk! Je hoeft natuurlijk niet tot in de treuren baantjes te trekken. Andere activiteiten zoals watertrappelen verbranden ook calorie├źn. Dus ga lekker met het hele gezien naar het zwembad, leuk en gezond voor iedereen.
 • Zwemmen werkt ontspannend. Zie het als een lekker moment voor jezelf. Je hoeft nergens aan te denken als je baantjes trekt. Verbranden van calorie├źn is dan gewoon extra.
 • Doe mee aan groepsactiviteiten in je plaatselijke zwembad. De meeste zwembaden geven wel lessen aqua aerobics, water crossfit of aquaspinning. Vraag ernaar.

Hoeveel calorie├źn verbrand je met zwemmen?

Afhankelijk van je eigen gewicht en de inspanning van je activiteit kan je tot wel 550 calorie├źn per half uur verbranden.

Aan de slag met zwemmen.

Je wilt wel zwemmen maar weet niet hoe je moet beginnen. Hieronder een aantal tips die je op weg helpen als je wilt afvallen met zwemmen:

 • Check de openingstijden van het dichtstbijzijnde zwembad. De meeste baden hebben verschillende tijden voor groepen of alleen zwemmen. Maar ook voor alleen baantjes trekken etc. Zoek de tijd die het best bij je past.
 • Probeer minimaal een keer per week vrij te maken om te zwemmen.
 • Zorg dat je weel begint met een warming up en rekken en strekken. Omdat zwemmen een grote rotatie heeft op je gewrichten moet je ervoor zorgen dat je lang en flexibel moeten zijn.
 • Vergeet je been niet goed te strekken tijdens het zwemmen. Dit wordt vaak vergeten. Maar dit vermindert de weerstand in het water en ook de kans op kramp.
 • Ga samen met een vriend of vriendin om je motivatie vast te houden.
 • Wissel met de verschillende slagen voor de afwisseling en om het interessant te houden. Neem eventueel les.
 • Neem rust na een aantal baantjes. Zeker in het begin. Na verloop van tijd zal je zien dat je het steeds langer vol kan houden. Voor je het weet zwem een 45 minuten non-stop.
afvallen met zwemmen -man in zwembad

Wat heb je nodig om te zwemmen?

 • Badpak, Bikini of zwembroek. Er zijn er duizenden te koop. Bepaal voor jezelf waar je je het lekkerst in voelt.
 • Onmisbaar als je echt goed wilt zwemmen. Het is goed voor je zicht onder water en voorkomt brandende ogen van het chloor.
 • Aan te raden als je geen water in je oren wilt krijgen of last hebt van je trommelvliezen.
 • Een flesje water/drinken. Veel mensen vergeten dit omdat ze in het water liggen. Maar je bent aan het sporten en verliest vocht. Zet een flesje water aan het eind van je baan zodat je in je pauzes kunt drinken.

Veilig zwemmen.

Zelfs in een zwembad met badmeesters kan het gevaarlijk zijn om te zwemmen. Zeker als je een beginnend zwemmer bent of nog niet zo bekwaam.

Als je echt wilt zwemmen zorg dan dat je in het diepe bad blijft. Heb ook respect voor andere zwemmers en geef elkaar de ruimte.

Let nog meer op als je in zee of open water gaat zwemmen. Respecteer alle regels die lokaal gelden!

Klinkt misschien logisch, maar zorg dat je kan zwemmen! Neem anders les.

Dus als je wilt afvallen, met zwemmen gaat het zeker lukken!

Zoals je gelezen hebt is het zeer goed mogelijk af te vallen met zwemmen. Het is een van de beste manieren zelf. Het is leuk en afwisselend en je zal versteld staan van het resultaat.  SUCCES!

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

2 reacties op “Afvallen met Zwemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.