Bijwerkingen Koolhydraatarm Dieet.

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Koolhydraatarm afvallen is enorm populair. Dit is terecht want het werkt en het is gezond. Er kunnen echter ook wat bijwerkingen optreden. In dit artikel leer welke er zijn en wat je er aan kan doen.

Bijwerkingen Koolhydraatarm Dieet.

De bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet zijn goed onder controle te houden als je weet waarom ze ontstaan en hoe je ze kan beperken.

Door je lichaam en haar reacties te begrijpen kan je de meeste bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet vermijden en kan je voorkomen da je vroegtijdig stopt met je dieet en je doelen niet haalt.

Na een aantal weken zullen de meeste bijwerkingen uit zichzelf verdwijnen omdat je keto is aangepast en je vet gaat verbranden in plaats van glucose.

In onderstaand artikel behandelen we de meest voorkomende bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet en we voegen tips toe over hoe je hier mee om kan gaan.

Inhoudsopgave

Vaker urineren.

Je zal na de eerste dag al merken dat je vaker naar de wc moet.  Je lichaam verbrandt je teveel aan glycogeen (opgeslagen glucose) in je lever en spieren. Bij het verbranden van glycogeen komt veel vocht vrij.

Naar mate uw koolhydraat inname en glycogeenwaarden gaan dalen, zullen uw nieren het overtollig water gaan afvoeren.

Waanneer je circulerende insulineniveaus dalen, beginnen je nieren ook overtollig natrium gaan afscheiden. Dit  veroorzaakt ook weer extra toilet bezoekjes.

Vrouw die zich niet goed voelt

Duizeligheid en vermoeidheid.

Als je lichaam meer vocht gaat verliezen, verlies je meer mineralen zoals zout, kalium en magnesium. De lage mineraalwaardes in je lichaam kunnen leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, spierkrampen en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan je last krijgen van jeuk aan je huid.

Vermoeidheid en duizeligheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet.

U kunt het verlies van  mineralen compenseren door meer zout te gaan eten of een zoute bouillon te drinken. Extra kalium kan je uit eten halen. Zuivel, groene bladgroente en avocado’s bevatten veel kalium.

Zolang je onder de 60 koolhydraten per dag blijft kan gematigd zout toevoegen aan je dieet. Tot zo’n 5 gram per dag. Als u echter medicijnen  voor een hoge bloeddruk gebruikt is het verstandig om je huisarts te raadplegen

Ook Kan je voor  het slapen gaan 400 mg magnesium citraat innemen.

Het beste kan je ervoor zorgen dat je elke dag genoeg rauwe bladgroente binnenkrijgt. Deze groenten bevatten veel mineralen en helpen tegen het hongergevoel.

Hypoglykemie – Lage bloedspiegelwaardes.

Als je gewend bent veel koolhydraten te eten, is je lichaam gewend om veel insuline aan te maken om al die suiker te verwerken.

Wanneer u plotseling veel minder koolhydraten binnenkrijgt kan het gebeuren dat je een grote dip in je bloedsuikerspiegel krijgt. Deze symptomen kunnen angstig ervaren worden. Raadpleeg een arts over hoe je hier mee om kunt gaan.

Hoofdpijn.

Terwijl je lichaam zich aanpast aan de nieuwe ketose, kan hoofpijn om verschillende redenen blijven bestaan. Ook kan je je licht in je hoofd voelen en griepachtige symptomen ervaren.

Ervaring leert dat dit ook vaak voortkomt uit het eerder genoemde mineraalverlies. Om te testen of dit bij jou ook het geval is kan je een theelepel zout door een glas water roeren en dit opdrinken. Je zou je dan binnen 20 minuten beter moeten voelen.

Al met al is het belangrijk om aan het begin van je dieet extra water en zout in te nemen. De bijwerkingen zouden binnen 3-4 dagen minder moeten worden. Is dit niet het geval verhoog dan het aantal koolhydraten in je dieet.

Dit is een van die bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet waar niet echt een duidelijke verklaring voor is en voor iedereen anders is.

Man met hoofdpijn.

Constipatie.

Constipatie is een van de meest voorkomende bijwerkingen koolhydraatarm dieet. Dit komt over het algemeen door uitdroging, zoutverlies, te veel zuivel en te veel noten eten.  Ook de wisselende magnesium gehaltes kunnen een oorzaak zijn.

Het magnesium kan worden aangevuld zoals beschreven in bovenstaand punt bij vermoeidheid en duizeligheid. Als 400 gram magnesium citraat niet helpt kan je proberen je zuivelinname omlaag te brengen. Dan komt je calcium gehalte weer meer in balans met je magnesium gehalte.

Ook kan je veel meer water gaan drinken of de hoeveelheid noten die je eet verminderen.

Verlangen naar Suiker.

Omdat je lichaam een verandering ondergaat om vet te verbranden in plaats van suiker, zal je lichaam verlangen naar koolhydraten om om te zetten in suiker. Deze transitie periode duurt tussen de 2 en 21 dagen.

Probeer een aantal tips die ik aanbeveel om het verlangen naar suiker te verminderen. Als je een aantal tips goed opvolgt zal het verlangen vanzelf minder worden.

Als je je maar wel aan de regels houdt. Het weer gaan eten van meer koolhydraten zal het verlangen naar suiker ook weer doen toenemen. Door het eten van suiker zullen de meesten mensen in een neerwaartse spiraal komen, die zal leiden tot koolhydraat overschot.

Lees hier mij persoonlijke ervaring over hoe ik met mijn suikerverslaving ben omgegaan.

Toilet voor vrouw en man.

Diarree.

Het krijgen van diarree is en niet ongebruikelijke bijwerking van een koolhydraatarm dieet. Het houdt normaal gesproken na een paar dagen vanzelf wee op.

De oorzaak ligt vaak in het plotseling veranderde eetpatroon. Maar het kan ook komen door naast minder koolhydraten ook te weinig vet binnen te krijgen. Dit resulteert er vaak in dat je te veel eiwitten binnenkrijgt.

Het eten van veel eiwitten en weinig koolhydraten en vetten kan leiden tot losse darm symptomen van een aandoening die bekend staat als “konijn verhongering”. Ontdekkingsreizigers kregen deze aandoening als er niets meer dan magere konijnen te eten was.

Zorg er dus voor dat je koolhydraten vervangt door vetten, bij voorkeur verzadigd vet zoals boter en kokosolie. Door het volgen van een koolhydraat dieet kan je er dus voor kiezen om een dikker stuk vlees eten of volle room in je koffie te doen.

Je kan de diarree tegengaan door voor de maaltijd een theelepel metamucil of glucomannan in te nemen. Dit absorbeert water in de dikke darm en maag. Dit zal helpen  dunne ontlasting te voorkomen.

Beverigheid en een zwak gevoel.

Dit is ook een bijwerking van hypoglykemie, oftewel een lage bloedsuikerspiegel. Ook kan deze bijwerking komen uit een laag mineraal gehalte.

Voeg meer proteïne aan je dieet toe en verhoog je zoutinname. Voeg een kwart theelepel zout toe aan een glas water en drink het op. Probeer ook meer kalium bevattend voedsel te eten. Overweeg anders kaliumcitraat supplementen aan je dieet toe te voegen.

Het innemen van te veel kalium kan echter slecht zijn voor je hart. Probeer het dus altijd eerst met voedsel en raadpleeg anders een arts.

Spierkrampen.

Spierkrampen zijn ook weer een bijwerking van het eten van een koolhydraatarm dieet. In het boek “The Art And Science Of Low Carbohydrate Living” van drs. Jeff Volek Stephen Phinny, adviseren zij het gebruik van magnesium tabletten met vertraagde afgifte.

Het advies is om dit gedurende 20 dagen vol te houden.

Als u last hebt van nieren dient u eerst uw behandelend arts te raadplegen voordat u magnesiumsupplementen gaat gebruiken.

Vrouw die ligt te slapen

Slaapstoornissen.

Er zijn mensen die melden dat slecht slapen als ze een koolhydraatarm dieet volgen. Dit kan een gevolg zijn van een tekort aan insuline en serotonine. Probeer voor het slapen gaan een  snack te eten met veel proteïne en koolhydraten.

De koolhydraten zullen de insuline verhogen, waardoor er meer tryptofaan uit de eiwitten in de hersens te krijgen. Tryptofaan is de voorgangen van serotonine en zorgt voor een kalmerend effect op de hersens.

Ook een bakje Griekse yoghurt met een halve eetlepel jam of wat 70% chocolade kan helpen.

Dit is een van de bijwerkingen van het volgen van een koolhydraatarm dieet waar nog te weinig over bekend is. Het zou mooi zijn als hier nog meer onderzoek naar gedaan wordt.

Alle bijwerkingen zijn minimaal en tijdelijk!

Zoals je ziet zijn er best een aantal bijwerkingen als je koolhydraatarm gaat eten. Maar het zijn allemaal slechts klein obstakels die over het algemeen binnen een paar dagen tot weken vanzelf weer verdwijnen .

Wil je beginnen met afvallen en heb je toch meer hulp nodig?

Dan is het Fitchef Receptenboek misschien wat voor jou. Het boek staat bordenvol makkelijk en gezonde recepten die iedereen kan klaarmaken.

Klik hieronder en ontvang direct een inkijkexemplaar in je inbox.

Wil je wel snel en effectief afvallen? Dan is dit misschien DE oplossing voor jou!

JA! Ik wil snel kilos kwijtraken!

Misschien vind je dit ook interessant?

Één reactie op “Bijwerkingen Koolhydraatarm Dieet.

  1. Ik werd heel erg draaierig. Herinnerde me toen van mijn dieetist eens bij een dieet dagelijks n multivitamine in te hebben moeten nemen en sindsdien voel ik me veel beter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.