Interval Vasten

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Interval vasten is vorm van diƫten waarin je de tijden dat je eet beperkt tot bepaalde tijden van de dag. Het is een populaire manier van afvallen omdat je geen calorieƫn hoeft te tellen en geen bepaald voedsel wel of niet mag eten.

Maar er is zijn zoveel vormen dat het lastig om te bepalen wat de beste vorm van interval vasten is. In dit artikel leggen we de verschillende vormen uit.

Inhoudsopgave

Hey 5:2 Dieet.

Dit is voor de meeste mensen de meest populaire versie van interval vasten. Het 5:2 dieet is een vorm waar je twee dagen in de week een zeer caloriearm dieet volgt. (niet meer 500 kcal). Op de andere 5 dagen eet je ā€œnormaalā€.

Onderzoek toont aan dat het zeer goed mogelijk is om af te vallen met deze vorm van interval vasten. Het verbeterd ook bepaalde andere gezondheidsfactoren, zoals het verlagen glucose en cholesterolspiegels n het bloed.

Maar het 5:2 dieet is waarschijnlijk niet effectiever dan een ander dieet. Dit komt omdat je je calorie inname evenveel verminderd als bij een dieet waarbij je dagelijks minder calorieƫn eet.

Wel is er bewijs dat twee dagen een zeer lage calorie inname een positief effect heeft op je insulinegevoeligheid, welke een risico vormt voor diabetes type 2.

Ook zorgt deze vorm van interval vasten voor een verlaging van je bloedlipiden, dit zijn de vetstoffen in je bloed. Dit werd geconstateerd in vergelijking met traditionele diƫten.

Een ander groot voordeel van het 5:2 dieet is dat je tijdens de vast periodes de mogelijkheid hebt om essentiƫle voedsel te eten.

Een traditioneel dieet heeft vaak als bijeffect dat je spier en botmassa ook afneemt naast je vetmassa. Op de lange termijn kan dit effect hebben op de gewichtsafname. De reden hiervan is dat spieren vet verbranden.

Het eten van genoeg eiwitten tijdens een dieet kan helpen het verlies je spiermassa tegen te gaan. Het 5:2 dieet geeft hier dus ruimte voor. Bijkomend voordeel is dat het eten van eiwitten ook je eetlust verminderd.

Wekker met Thee

Om de dag dieet.

Waar het hiervoor beschreven 5:2 dieet als een levensstijl kan worden toegepast, is het om de dag dieet een vorm van interval vasten die vaak gebruikt wordt om in korte tijd veel af te vallen.

Het wordt het om de dag dieet genoemd om dat je per dag wisselt met onbeperkt eten en de andere dag zeer weinig calorieƫn.

Onderzoek naar dit dieet werd met dezelfde maaltijden gedaan als met het 5:2 dieet. Dit komt dus neer dat je op de vasten dagen niet meer dan 500 calorieƫn eet..

Dit onderzoek heeft aangetoond dat je met het om de dag dieet in 8-12 weken een aanzienlijk aantal kiloā€™s kwijt kunt raken.

Het grootste nadeel van dit dieet is dat mensen het vaak niet volhouden. Het aantal calorieƫn dat wordt genuttigd op de vastendagen gaat over het algemeen naar verloop van tijd beetje bij beetje omhoog, zodat het effect steeds kleiner wordt.

Meerdere studies tonen aan dat het om de dag dieet niet leidt tot meer gewichtsverlies of gezondheidsverbetering dan elk ander traditioneel dieet. Deze onderzoeken werden gedaan met diƫten waar de gemiddelde calorie inname over de gehele periode gelijk was.

Desondanks zal het om de dag dieet in het begin toch leiden tot meer gewichtsverlies omdat de verminderde calorie inname in het begin hoger is.  Maar zoals al eerder aangeven is het twijfelachtig of dit dieet op de lange termijn vol te houden is.

Ontbijttafel

Tijds gebonden eten.

Tijdsgebonden eten is een vorm van interval vasten waarbij je voor lange periodes van de dag vast en alle calorieƫn binnen een beperkt tijd van de dag worden genuttigd. De vasten periodes bedragen tussen de 16 en 20 uur. In de resterende tijd eet je.

De meest voorkomende vorm die gebruikt word is de 16:8 methode. 16 uur vasten en 8 uur waar eten wel is toegestaan.

Over het algemeen wordt deze verdeling gehaald door het ontbijt over te slaan, waardoor de eerste maaltijd wordt gegeten vanaf 12:00 uur en al het eten tussen 12:00 en 20:00 uur.

Onderzoeken tonen inderdaad aan dat de calorie inname verminderd als er geen ontbijt genuttigd. Maar tegelijkertijd verminderd het aantal calorieƫn dat je lichaam verbrand ook, waardoor het effect van het overslaan van het ontbijt eigenlijk teniet wordt gedaan.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het overslaan van het ontbijt leidt tot gewichtsverlies. Het overslaan van het dieet verminderd ook de effectiviteit van de insuline om de bloedsuikerspiegel na de lunch te reguleren.

afgevallen vrouw

Een andere benadering van tijds gebonden eten is wel veelbelovend gebleken.

Een studie toont aan dat vasten vanaf 14:00 uur de insulinegevoeligheid verbeterde onder een groep van pre-diabetische mannen.

Dit is wijten aan het natuurlijk vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel in de ochtend te reguleren en het variƫren van het metabolisme de rest van de dag.

Dus het beperken van eten tot alleen in de ochtend blijkt dus een betere en gezondere versie te zijn van het tijdsgebonden eten.

Wat is de beste vorm van interval vasten?

En de winnaar is?

Zoals bij elk dieet wordt het beste resultaat gehaald als discipline wordt nageleefd.

Als het om gewichtsverlies gaat zal het om de dag dieet het snelste resultaat opleveren. Maar om blijvend gewicht te verliezen zal de 5:2 de beste manier zijn omdat deze beter vol te houden is.

Ook zijn er aanwijzingen tijds gebonden eten beter vol te houden zou zijn omdat het volledig beperken van voedselinname voor sommige mensen makkelijker is dan het alleen te beperken.

Ook is het overslaan van een diner gezonder dan het overslaan van een ontbijt.

Ook is het belangrijk aan te merken dat interval vasten niet meer resultaat biedt dan elk ander dieet.  Wel kunnen de vasten periodes een positief effect hebben op bepaalde insuline waardes.

Levenstijl.

Als je echt wilt afvallen en gezonder wilt leven en eten zal je je levensstijl moeten aanpassen.

Dit is echte makkelijker dan je denkt. Oscar Helm helpt al jaren mensen met het gezond afvallen en het aanleren van een gezonde levensstijl.

Oscar heeft vanuit zijn ervaring de Afval Receptenbijbel geschreven. Dat klinkt zwaarder dan het is. Het is eigenlijk een receptenboek met heerlijke en verassende recepten die direct toepasbaar zijn.

Met deze recepten krijg je een gezondere levensstijl onder dat je het in de gaten hebt en je zal blijvend afvallen.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.