Is Sushi Gezond?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Is Sushi gezond?
In dit artikel leggen we uit wat sushi is. Wat wel gezond is en wat niet. En je krijgt een heerlijk recept welke je zo thuis kan bereiden.

Is Sushi Gezond?

Is Sushi gezond en past het in dieet als je wilt afvallen? Dat is een vraag die ik vaak tegenkom.

Sushi is zeker niet ongezond, zeker al je het zelf maakt en precies weet welke ingrediënten erin zitten.

Als je zelf geen sushi maakt, mis je een heerlijke en uiterst dieetvriendelijke maaltijd. Het is gemakkelijk te maken, snel, en voedzaam. En de rauwe vis waar je bang misschien voor bent, is volledig optioneel.

In dit artikel leggen we uit wat sushi is. Wat wel gezond is en wat niet. En je krijgt een heerlijk recept welke je zo thuis kan bereiden.

Inhoudsopgave

Wat is Sushi?

Laten we eerst een kort overzicht geven van wat sushi is. Voor degenen die het nog nooit hebben gegeten of voor degenen die het wel hebben geprobeerd, maar meer willen weten.

Sushi is de verzamelnaam voor een grote verscheidenheid aan Japanse gerechten.

Het woord sushi verwijst eigenlijk naar rijst waar rijstazijn aan is toegevoegd. Aangezien dit een zeer eenvoudig en licht gearomatiseerd voedsel is, zijn het de vele ingrediënten die eraan zijn toegevoegd die echt bepalen welk gerecht u eet.

De rauwe vis waar sushi vaak mee geassocieerd wordt, is feitelijk sashimi – een ingrediënt van vele soorten sushi – maar je kunt sushi maken met vrijwel elk ingrediënt dat bij rijst past.

In westerse landen is verreweg het meest voorkomende type sushi, Maki-sushi. Ook wel rijst gewikkeld in zeewier.

Het zeewier wordt Nori genoemd en vormt de groen./zwarte verpakking die je rond sushi-stukjes kunt zien. Om deze reden worden maki-sushi op veel menu’s nori rolls genoemd. Ook populair is Nigiri-sushi, kleine repen rijst met wasabi en sashimi.

Waarom is sushi gezond?

Het is gemakkelijk om sushi in een gezond dieet op te nemen. Denk maar eens aan de ingrediënten die er in sushi zitten: rijst, groenten en vis. Niet echt voedsel waar war je van aankomt. Het juist het tegenovergestelde.

Zolang je je niet  helemaal vol eet  met de rijst, is het naast een laag vetgehalte extreem caloriearm.

Als je Sushi op de juiste manier bereid is het gezond en zeer voedzaam. De vis zoals zalm en tonijn die vaak verwerkt wordt zitten vol met gezonde vetten en vitamine D.

De eerdergenoemde nori (zeewier) is tegenwoordig een echte Health-food en bevat vitamines A, B6 en C.

En als je het helemaal goed wilt doen combineer je de vis en vlees met groente. Maak bijvoorbeeld rolls met komkommer en avocado.

 Enkele voedingswaarden van sushi

Maki (klein rolletje rijst met vulling en zeewier erom)

Komkommer: 23 kcal (vet: 0,04 g, koolhydraten: 5,04 g, eiwit: 0,41 g)
Zalm: 28 kcal (vet: 0,23 g, koolhydraten: 4,92 g, eiwit: 1,12 g)
Avocado: 28 kcal (vet: 0,52 g, koolhydraten: 5,21 g, eiwit: 0,46 g)
Garnaal: 57 kcal (vet: 1,5 g, koolhydraten: 5,8 g, eiwit: 2,2 g)

Nigiri (hoopje rijst met zalm of tonijn erover)

Zalm: 48 kcal (vet: 0,36 g, koolhydraten: 9,00 g, eiwit: 1,85 g)
Tonijn: 46 kcal (vet: 0,12 g, koolhydraten: 9,16 g, eiwit: 1,94 g)

Sushi kan ook ongezond zijn.

Op de vraag is sushi gezond? Kan je volmondig nee zeggen als je 2,5 uur in een all you can eat sushi restaurant hebt gegeten.

Naast te veel eten kan sushi ook ongezond zijn vanwege sommige ingrediënten. In sommige traditionele sushi zit veel mayonaise, en rijst kan soms veel suiker bevatten.

Ook wordt er in restaurant vaak gefrituurde kip en garnalen toegevoegd. Dit is natuurlijk ongezonder dan niet gefrituurde versies.

Daarnaast wordt er bij sushi veel sojasaus genuttigd. Sojasaus bevat veel zout en we adviseren dan ook om dit met mate te eten.

Laten we leren hoe we zelf een California-rol kunnen maken.

 De California-rol is een van de meest gegeten nori-rol.

 Je hebt de volgende producten nodig, die allemaal gemakkelijk te vinden moeten zijn in de sectie oosterse voedingsmiddelen van je supermarkt of op je lokale Aziatische winkel:

Ingredienten:

 • Bamboe rolmat
 • Sushirijst (korte of middelgrote korrel)
 • Nori (vierkanten van geroosterd zeewier)
 • Zout
 • Suiker
 • Rijstazijn
 • Krabvlees of andere vissooort.
 • Avocado
 • Komkommer
 • Wasabi
 • Sojasaus

Sushi kookboeken vind je hier.

Bereiding.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je hebt ongeveer 90 gram gekookte rijst nodig voor elke sushirol. De meeste mensen zullen vol zijn na het eten van 1 a 2 rollen.

Verwarm in een kleine pannetje een eetlepel azijn en 1/3 eetlepel suiker en zout voor elke 90 gram rijst die je kookt. Verwarm het resulterende mengsel kort en roer tot de suiker oplost.

Zodra de rijst gaar is, haal je hem van het vuur en roer je langzaam het azijnmengsel erdoor. Leg de rijst vervolgens op een vel folie of een bakplaat en laat hem afkoelen (traditioneel gebeurt dit door de rijst langzaam aan te waaien).

De rijst moet licht vochtig en plakkerig zijn, maar niet nat en papperig. De juiste rijst krijgen is het moeilijkste onderdeel van het maken van sushi. Oefening baart kunst!

Begin dan met het snijden van je groenten. Schil een komkommer en snijd deze in lange dunne reepjes, ongeveer een halve centimeter rond.

Hetzelfde voor de avocado. Als je wasabi in poedervorm hebt gekocht, bereid hem dan ook (meng in kleine hoeveelheden water tot je een dikke pasta krijgt).

Zodra de azijnrijst is afgekoeld, ben je klaar om alles samen te voegen. Leg je bamboe rolmat horizontaal voor je (de bamboestokken moeten van links naar rechts lopen).

Neem een ​​vel nori en leg het op de rolmat. Leg een laagje rijst op de nori zadatdeze ¾  bedek is. Het gedeelte van de nori dat niet bedekt is met rijst, is bedoel om straks de rol gesloten te houden (denk aan de lijmstrip op een envelop).

Leg een reepje avocado en een reepje komkommer op de rijst en bedek het met krabvlees. Maak nu je vingers nat met koud water en bevochtig het deel van de nori dat je onbedekt hebt gelaten.

Rol de sushi voorzichtig op met behulp van de mat, te beginnen met de rijstzijde, en rol hem op (zorg ervoor dat je de mat niet in de rijst rolt).

Maak je geen zorgen als dit ingewikkeld klinkt. Het is zo simpel als het oprollen van een slaapzak of een strandlaken, en het zal je duidelijk zijn zodra je de ingrediënten fysiek voor je neus hebt.

Leg de  rol op een snijplank en snijd deze in hapklare plakjes, meestal 6 per rol.

Als je problemen hebt met het snijden van de rol zonder deze te beschadigen, dompel je mes dan tussen elke snede in water. Als je de rolls op de kant legt ze zien eruit als kleine kleurrijke schijfjes.

Serveer met wasabi en sojasaus ernaast. Eet smakelijk.

Kan ik elke vis gebruiken?

Als je zelf sashimi wilt “maken”, volgen hier een paar veiligheidstips.

Er zijn miljoenen mensen elke dag rauwe vis eten zonder ziek te worden. De meesten van hen leven echter direct aan zee, waar verse vis overvloedig aanwezig is.

Voor velen van ons die in de stad leven het geval. Vis die wordt klaargemaakt voor verzending naar een supermarkt in Utrecht, wordt niet op dezelfde manier behandeld als die voor een sushibar in Amsterdam.

Zoek naar vis die speciaal is gelabeld als sushi-kwaliteit. Vermijd zoetwatervis, met uitzondering van zalm, die een groot deel van zijn leven op zee doorbrengt. Zorg er bij het kopen van hele vis voor dat de kieuwen helderrood en niet slijmerig zijn. De ogen moeten transparant en niet troebel zijn en er mag geen echte visgeur zijn.

Conclusie: Is sushi gezond?

Als sushi op juiste manier bereid wordt en met de juiste ingrediënten is het zeker goed in te passen in een gezond dieet.

Verder zitten er veel vitamines en andere voedingswaardes in de gezoende ingrediënten.

Je moet echter erg oppassen met gefrituurde producten en het vele zout in de sojasaus.

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.