Waarom is avocado zo gezond?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Het is bewezen dat avocado helpt bij het afvallen. Maar avocado heeft veel meer gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je welke dat zijn.

Waarom is avocado zo gezond?

Avocado heeft zeer veel voordelen voor de gezondheid. Het helpt bij het afvallen, is goed voor je immuunsysteem, helpt tegen diabetes en is gezond voor je hart.

Verder heeft avocado de hoogste energiewaarde van alle fruitsoorten. Je kan bijna 20 essentiële voedingsstoffen vinden in een avocado zoals vezels, kalium, vitamine A, vitamine B en foliumzuur.

Ze zijn rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten en daarnaast laag in koolhydraten. En dit maakt het echt een uitzonderlijke voedingsbron als je wilt afvallen.

De voedings-en warenautoriteit geeft regelmatig aan dat het eten van verzadigde vetten kan leiden tot chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en een hoge bloeddruk.

Het eten van verzadigde vetten wordt dus sterk afgeraden in een uitgebalanceerd dieet. Avocado’s zijn vanwege het hoge gehalte aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten, een perfecte vervanging van deze voedingsbronnen.

Hieronder vindt je 11 gezondheidsvoordelen die het eten van avocado’s met zich meebrengt.

Inhoudsopgave

doorgesneden avocado

Avocado is zeer voedzaam.

Wat wij avocado noemen is feitelijk de vrucht van de boom Persea Americana, welke veel in midden Amerika voorkomt en met name in Mexico.

De vrucht is enorm populair vanwege de hoge voedingswaarde en wordt in gerechten gebruikt vanwege de fijne structuur en smaak. Het meest bekende gerecht is natuurlijk guacamole. Het wordt door de echte gezondheidsexperts tot de superfoods gerekend. Dit is niet zo gek als de vele gezondheidsvoordelen bekijkt.

Er zijn veel soorten avocado’s en de vorm kan variëren de bekende peervorm tot compleet rond. Ook kan het gewicht uiteenlopen van 200 gram tot 1,5 kilo. De meest populaire is de Hass avocado. Het geelgroene vruchtvlees wordt gegeten. De schil en de pit worden weggegooid.

Ze zijn extreem voedzaam en bevatten meer dan 20 vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat een avocado kleine hoeveelheden magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink, fosfor, vitamine A, B1, B2 en B3.

Ze bevatten geen cholesterol of natrium en zoals eerder gezegd geen verzadigd vet. Verder is ze rijk aan gezond vetten, vezels, en vele andere belangrijke voedingsstoffen.

Ze bevatten meer kalium dan een banaan.

Kalium is een voedingsstof waar de meeste mensen niet genoeg van binnenkrijgen. Kalium helpt om elektrische gradiënten in de lichaamscellen te behouden en heeft meerdere belangrijke functies.

Avocado’s bevatten dus veel Kalium. In 100 gram zit bijvoorbeeld 14% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. In een banaan zit bijvoorbeeld maar 10%, en de banaan wordt altijd aanbevolen om kalium binnen te krijgen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat een hoge kalium consumptie helpt bij het verlagen van je bloeddruk. En een hoge bloeddruk is weer een groot risico voor hartfalen, beroertes en nierfalen.

Avocado’s ondersteunen dus je bloeddrukniveau.

Avocado’s zitten vol met enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Zoals eerder al aangegeven zijn avocado’s rijk aan vetten. In feite komen 77% van de calorieën in een avocado uit vetten, waarmee het een van de vetste plantaardige voedingsbron is.

Maar naast vetten zitten er ook veel oliezuren in. Dit is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur welke in veel onderzoeken als gezond worden bestempeld. Olijfolie bevat bijvoorbeeld ook oliezuren.

Oliezuren worden vaak in verband gebracht met verminderde kans op ontstekingen. Ook is er aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op genen die aan kanker gelinkt worden.

De vetten in avocado zijn ook zeer warmte resistent, waardoor je avocado-olie ook goed kunt gebruiken bij het koken.

Avocado met andere groente

Ze zijn rijk aan vezels.

Vezels is een van de andere voedingstoffen waar een avocado er veel van heeft. Zoals je weet zijn vezels erg belangrijk als je wilt afvallen.

Er bestaan oplosbare en niet oplasbare vezels. Oplosbare vezels zijn erg gezond voor je darmflora. Ze voeden de bacteriën en houden zo je lichaam gezond.

100 gr. avocado bevat 7 gr vezels. Dit is 27% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Plus minus 25% van de vezels is oplosbaar en 75% onoplosbaar

Het eten van avocado’s kan cholesterol verlagen.

Hart en vaatziekten zijn een van de grootste doodsoorzaken in de wereld. Deze ziektes ontstaan vaak door verkeerde bloedwaardes, zoals cholesterol, triglyceriden en bloeddruk. Avocado’s kunnen het cholesterol aanzienlijk verlagen.

Ze verlagen bloedtriglyceride met 20% en het LDL met 22%. Bovendien verhogen het HDL (gezonde cholesterol) met maximaal 11%.

Een onderzoek toonde aan dat het opnemen van avocado in en vetarm vegetarisch dieet leidde tot verbetering van de cholesterol waardes.

Mensen die avocado’s eten zijn gezonder.

In een onderzoek in Amerika naar voedingsgewoonte kwam naar voren dat mensen die avocado’s aten over het algemeen gezonder zijn.

Er werden gegevens van bijna 18.000 mensen, welke mee hadden gedaan aan een NHANES-enquête, geanalyseerd. Mensen die avocado’s aten hadden de helft minder kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen van hart en vaatziekten en diabetes.

Verder bleek dat deze mensen een lager gewicht, een lager BMI en minder buikvet hadden. Ook hadden ze een hoger HDL zoals hierboven beschreven.

koohlydraatarm gerachtmet avocado

Avocadovet helpt andere plantaardige voedingsstoffen te absorberen.

Als we over voedingsstoffen hebben, gaat het niet alleen om hoeveel je ervan binnen krijgt. Maar je moet ze ook kunnen verwerken of absorberen.

Sommige voedingstoffen zijn “vetoplosbaar” wat betekend dat ze met vet gecombineerd moeten worden om opgenomen te kunnen worden in je lichaam. Dit zijn stoffen als vitamine A, D & E, plus antioxidanten zoals carotenoïden.

Onderzoek toont aan dat het toevoegen avocado aan salades de opname van deze stoffen met 2-15 keer kan verhogen.

Een avocado is dus niet alleen heel voedzaam. Het bevordert ook de opname van andere plantaardige voedingsstoffen.

Avocado’s zijn goed voor je ogen.

Avocado’s bevorderen niet alleen de opname van antioxidanten uit andere voedingsstoffen, ze zitten er zelf ook vol mee. Ze bevatten bijvoorbeeld veel Luteïne en Zeaxanthin, welke zeer gezond zijn voor je ogen.

Studies tonen aan dat dat deze stoffen de kans op netvliesslijtage en staar verminderen, aandoeningen die veel voorkomen bij ouderen.

Ze zouden kunnen helpen kanker te voorkomen.

Er is zeer weinig bewijs dat avocado’s werkelijk helpen tegen kanker en zonder raadplegen vaneen arts mag je dit soort beweringen nooit voor waar aannemen.

Er zijn echter een aantal testen en studies gedaan. Zo werd er aangetoond dat de bijwerkingen van chemotherapie en de menselijke lymfocyten kan verminderen.

Ook werd er aangetoond dat avocado-extract de groei van prostaatkankercellen verminderde. Deze studies werden echter uitgevoerd op geĂŻsoleerde cellen en dus NIET in het menselijk lichaam.

Avocado-extract kan symptomen van artritus verminderen.

Artritus komt veel voor in de moderne wereld. Het zijn vaak chronische aandoeningen die in vele soorten kan voorkomen.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat extracten van avocado en soja de symptomen van artritus in de botten, beter bekend als artrose, kan verminderen.

Of het eten van avocado op zich, en niet alleen het extract, ook helpt, is onbekend.

Avocadosalade op een rijstwafel

Avocado’s kunnen helpen bij het afvallen.

Er zijn zeer veel onderzoeken en bewijzen dat avocado’s helpen bij het afvallen zeker bij een koolhydraatarm dieet is de avocado zeer populair.

We lichten een onderzoek uit. Een groep mensen werd verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een maaltijd met avocado toegediend en de tweede groep een maaltijd zonder. Na het eten weren beide groepen ondervraagd.

De mensen die avocado hadden gegeten voelden zich 23% meer tevreden en hadden 28% minder zin om nog te eten in de 5 uur na de maaltijd.

Als je avocado dus voor langere tijd aan je dieet toevoegt, zal je dus vanzelf minder calorieën binnenkrijgen en langer een vol gevoel overhouden aan een maaltijd.

Avocado’s kunnen dus wel degelijk helpen als je wilt afvallen en zouden eigenlijk een elk gezond dieet moeten worden toegevoegd.

Wil je gerechten met avocado proberen maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Dan is wellicht de “Afslank Receptenbijbel” van Oscar Helm iets voor jou!

In zijn boek krijg je boodschappenlijstjes, weekmenu’s, maar ook gezonde toetjes en tussendoortjes.

Meer dan 2500 mensen zijn reeds blijvend afgevallen met de afslank recepten bijbel van Oscar.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.