Xiaomi Mi Band 5

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

De ongelofelijke lange levensduur van de batterij, ook als de hartslagmeter continu is ingeschakeld, maakt dit een van de beste budget fitness tracking apparaten.

Xiaomi Mi Band 5

Afbeelding van de Xiaomi Mi Band 5

De ongelofelijke lange batterij levensduur van de Xiaomi Mi Band 5, ook als de hartslagmeter continu is ingeschakeld, maakt dit een van de beste budget fitness tracking apparaten.

De Xiaomi Mi Band 5 heet ook een buitengewoon goed PAI systeem. Het PAI scoresysteem is innovatief en motiverend in vergelijking met andere fitness bandjes.

[inhoudsopgave]

Specificaties

• Merk: Xiaomi

• Hartslagmeter: ja; continue of aangepaste intervallen

• Kleurenscherm: Ja; 1,1 “126x294px AMOLED-kleurentouchscreen

• Meldingsondersteuning: Ja

• Levensduur batterij: 10 dagen met continue hartslagmeting; tot 3 weken zonder

• Integraties: export van Apple en Google Health-gegevens

Xiaomi heeft bewezen dat fitnesstrackers met geavanceerde functies niet duur hoeven te zijn.

De Xiaomi Mi Band 5 is hierop geen uitzondering, met continue hartslagmeting, meldingen en een groot touchscreen. En dit allemaal voor net 40 Euro. Ik denk dat dit de beste budget fitness tracker van het moment is.

Xiaomi Mi Band 5 – Specificaties en ontwerp.

De MI band 5 heeft een gewicht van slechts 12 gram en een AMOLED-kleurentouchcreen  van 1,1 inch.

Onder de display zit een enkelvoudige button die als wake of home button fungeert, afhankelijk van de huidige status.

De “lift to wake” functie zorgt ervoor dat de display bij normaal gebruik zeer zuinig in energieverbruik is.

Als standaard zijn er drie verschillende display thema’s: Een digitale klok met stappenteller, een digitale klok met stappenteller en hartslagmeter of een analoge klok met stappenteller en hartslagmeter.

Uiteraard zijn er ook andere thema’s te downloaden als je dat wenst.

De hartslagmeting wordt verzorgd door een photoplethysmografie hartslagsensor (PPG). Deze is voglens Xiaomi 50% nauwkeuriger dan de voorgaande versies.

PPG sensoren zijn een goedkope manier om de hartslag te meten door de huid te verlichten en vervolgens een optische sensor te gebruiken om de uitzetting en samentrekking van je capillair te detecteren als het bloed stroomt.

De gepatenteerde oplaadkabel wordt magnetisch bevestigd aan de achterkant van de Xiaomi Mi Band 5 en heeft een USB-A poort aan de andere kant. Er wordt geen adapter meegeleverd maar elke beschikbare USB poort kan worden gebruikt.

Standaard wordt er een zwarte siliconen band meegeleverd , maar bij het bestellen kan je een verscheidenheid aan kleuren kiezen voor een kleine meerprijs.

De Mi band 5 is tot 30 minuten waterdicht tot een diepte van 50 meter.

De Xiaomi Mi Band 5 wordt onderwater gedrukt om te bewijzen dat hij waterdicht is.
Koop je Mi Band 5 bij Bol.com

Wat kan je precies met de MI 5 band doen?

Stappen bijhouden.

In de basis is de MI 5 band bedoeld om stappen te tellen. Ik heb deze getest, en moet zeggen dat hij uiterst nauwkeurig is. Ik heb handmatig 50 stappen uitgeteld en de Mi band 5 gaf er 47 aan.

Het is echter mogelijk om de stappen te manipuleren door met je armen te zwaaien. Dus over een hele dag kan er een afwijking van zo’n 100 stappen ontstaan.

Al met al is hij nauwkeurig genoeg om je doelen te meten en te behalen. Als je bewust je stappen wilt manipuleren heb je waarschijnlijk motivatie problemen die je eerst moet verhelpen.

Je kan je dagelijkse stappendoel instellen. Standaard staat hij ingesteld op 10000 en wordt weergegeven op de display als een gekleurde cirkel.

Hartslagmeting.

De belangrijkste gezondheid en activiteit-indicator is je hartslag. Maar een hartslagmeting is nutteloos als deze onbetrouwbaar is.

Er werden in het begin een boel onnauwkeurigheden gemeld door gebruikers van de Xiaomi Mi Band 5. Maar het lijkt erop dat de updates die Xiaomi heeft doorgevoerd zijn vruchten heeft afgeworpen.

Bij de testen die ik zelf heb gedaan, kwamen de metingen overeen met die van een traditionele opblaasbare bloeddrukmeter, die je om bovenarm plaatst.

De hartslagmetingen kunnen handmatig worden gestart, maar kunnen ook als interval worden ingesteld met metingen om de minuut. Dis is feite dus een continue meting.

De continue meting is uiteraard wel een belasting van je batterij, maar is wel van belang voor verschillende andere functies van de Mi 5 band, zoals PAI scores (Personal Activity Intelligence), en een betere slaap registratie.

De hartmeting van de Xiaomi Mi Band 5 is goed te noemen.

Personal Activity Intelligence (PAI).

PAI is een relatief nieuw algoritme dat bijgehouden wordt in de activiteitenregistratie. PAI kent punten toe op het moment dat je hartslag verhoogt. Het maakt hierbij niet uit welke activiteit je uitvoert.

Het doel is om minimaal 100 punten in een week te scoren. Onderzoeken tonen aan dat op dat niveau de kans op hartaandoeningen met 25% kan afnemen. 

Hoe intensiever je traint, hoe hoger je hartslag en dus ook meer PAI punten. De berekende punten houden ook rekening met je leeftijd, geslacht en je hartslag in rust.

Naarmate je fitter wordt, zal je hartslag in rust afnemen en het dus moeilijker worden de 100 punten te behalen.  Het kan dus zo zijn dat als je samen met iemand sport, de punten die worden berekend per persoon kunnen verschillen.

Een ander geweldig aspect van de PAI meting, is dat deze per week wordt bijgehouden. Als je dus een rustdag hebt, raak je niet gedemotiveerd omdat je de PAI score niet gehaald hebt. Elke score van zeven dag oud vervalt. De score wordt dus elke dag opnieuw berekend over de laatste 7 dagen.

Het mooiste van PAI is dat alles automatisch vastgelegd wordt. En met alles, bedoel ik dus alles. Als je bijvoorbeeld druk bent geweest in het huishouden wordt dit geregistreerd, als het je hartslag maar verhoogt.

Het werkt dus zeer motiverend om dat alle beetjes helpen.

Het inschakelen van de functie verbruikt wel meer energie, mar het is het meer dan waard. Ik vind de PAI functie echt geweldig.  Zeker nu we in een wereldwijde pandemie en toch veel thuis trainen, merk ik dat het  me erg motiveert.

Slaapregistratie.

Ik zal beginnen met het feit dat ik nooit een vergelijkbaar apparaat heb gehad wat slaap registreert.  Maar voor zover ik het kan beoordelen lijkt de slaap-tracking-functie van de Xiaomi Mi Band 5 goed en nauwkeurig te werken.

Ik had een hoge slaapscore als ik mijn tegelijkertijd ook goed uitgerust voelde. Ook worden de tijden dat ik onregelmatig slaap, of even naar de wc moet correct weergegeven. De gehele slaapduur lijkt ook correct te zijn.

Xiaomi geeft aan dat de combinatie van hartslag en bewegingsgegevens een nauwkeurige lichte en diepe slaapcyclus zou moeten weergeven. Maar de rapid-eye-movement (REM) moet denk ik met een korrel zout genomen moeten worden.

Goed slapen.

De REM-slaap, beter bekend als dromen is zeer moeilijk te meten en heeft echt elektro-encefalogie (EEG), met sensoren in een hoofdband nodig, om echt nauwkeurig een REM-slaap te kunnen detecteren.

Om de beste resultaten met de Mi band te behalen, moet je de slaap-assistent inschakelen, wat niet meer betekend dan een continue hartslagmeting, maar dan als je slaapt. Dat wil niet zeggen dat de slaapgegevens nutteloos zijn als je de assistent niet inschakelt.

Maar aangezien je dit leest is het belangrijk voor je en kan je maar beter de beste nauwkeurigheid nastreven.

Bijhouden van stress.

De laatste functie die in dit artikel wil behandelen is de stressmeting functie. Xiaomi beweert dat de Mi Band 5 je stress kan volgen met een afgeleide meting met de variatie van je hartslag.

De bewering is dat hoe meer je hartslag varieert hoe meer stress je hebt. Dit lijkt echter een zeer onnauwkeurige weergave van het fysiologische stressniveau, aangezien het volledig gebaseerd is op de PPG-hartslagsensoren.

Dat gezegd hebbende moet ik toch zeggen dat ik sinds de Xiaomi Mi Band 5 om heb ik telkens erop gekeken heb wanneer ik mij gestrestst voelde. En dan moet ik toegeven dat die momenten toch redelijk overeen kwamen met de metingen.

Echter kwam het ook voor dat er stress gemeten werd op  momenten van hoge intensiteit, zoals interval sporten. En ik snap ook niet waarom er geen stress gemeten is tijdens het schrijven van dit artikel 😊.  Ook is het mij niet duidelijk waarom de stress in onevenredig brokken geregistreerd wordt.

Met andere woorden, ik denk dat dat het registreren van stress met deze band onzin is.

Maar al met al denk ik dat de je mi band niet aanschaft voor het meten van stress. In tegenstelling tot hartslag en activiteitsniveau, is stress iets waar we ons wel van bewust zijn, dit hoef je niet te meten. Je moet er echter wel wat aan doen, want stress kan een negatieve invloed hebben als je wilt afvallen.

Vervang stress door ontspanning.

Meldingen naar je smartphone.

Dit is misschien wel de beste toevoeging van de MI 5 band. Je kan namelijk je smartphone meldingen doorsturen naar je mi band display.

Net zo als bij iedereen pingt mijn telefoon ook de hele tijd in mijn zak. En dan graaf ik met veel moeite mijn telefoon uit mijn zak om te zien wat mijn vrouw heeft geappt, om er vervolgens achter te komen dat het een pushbericht is van nu.nl.

Je zal uiteraard geen complete mails gaan lezen, maar met de ongeveer 80 tekens kan je de essentie van elk bericht goed inschatten.

Levensduur batterij.

Met een continue hartslagmeting met een interval 10 minuten bereikte ik twee en een halve week voordat ik weer moest opladen.

Het inschakelen van PAI en een nauwkeurige slaapregistratie moet je hartslagmeting aanstaan met een interval van 1 minuut. Met alles volledig inschakelt kost dat ongeveer 10% batterij per dag. Dat betekend dus 10 dagen levensduur voordat je moet opladen.

Ik moet wel zeggen dat ik de meldingen ook aan heb staan, wat betekend dat mijn Xiaomi Mi Band 5 ongeveer 40 keer per dag zoemt. Dit heeft wel impact op de batterij maar niet significant.

Ik denk echter niet dat het uitschakelen van de meldingen je levensduur van de batterij veel zal verlengen. De grootste engergievreter is de hartslagmeter.

Ik heb niet getest of de batterij een langere levensduur heeft als je de hartslagmeting volledig uitschakelt. Maar dan ga je het nut van de aankoop wel voorbij. Want als je een simpele stappenteller wilt, kan je net zo goed telefoon gebruiken.

Apple Health.

In tegenstelling tot een Fitbit heb je geen hacks van derde nodig om je Mi band gegevens naar andere services te exporteren.

Met name wordt Apple Health goed ondersteund, maar ook de vergelijkbare functie van Google wordt goed ondersteund.

Al je slaap en hartslag metingen kunnen makkelijk en automatisch worden geëxporteerd. Dit betekend dat je zonder enig probleem kunt overstappen naar een andere tracker, zonder al je historische data te verliezen.

Je kan het natuurlijk ook gebruiken om op een makkelijk manier al je data te kunnen analyseren, of als je ze wilt overleggen  aan je trainer of arts.

Moet je de MI Band 5 Kopen?

Als je meer wilt dan een simpele stappenteller, maar niet de hoofdprijs wilt betalen, zou ik de Xiaomi Mi Band 5 zeker aanbevelen.

De stappentelling, hartslag en slaapgegevens zijn nauwkeurig genoeg als dat alles is wat je wilt zien. Maar de echt geweldige functie is de PAI score. De PAI score is een geweldige functie voor het volgen van je fitnessdoelen.

Het is met name perfect voor diegene die die wel willen trainen, maar niet lange stukken kunnen fietsen of vele kilometers kunnen hardlopen. Met name het feit de score wekelijks wordt bijgehouden en niet dagelijks is zeer motiverend.

Hoewel de MI fit-app gps registreert tijdens je runs, echter komt dit vanuit je telefoon en niet van de band.

Als je geavanceerde statistieken nodig hebt, zoals GPS op de band zelf, bloedzuurstofniveaus of hoogtemetingen, dan moet je bereid zijn om tien keer zoveel uit te geven.

Voor de meesten van ons is de Mi Band 5 de beste budgetband om onze fitnessdoelen te bereiken.

Bestel je Xiaomi Mi Band 5 HIER.

bron: makeusof

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.