Kurkuma – Wat zijn de voordelen?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Er  vele manieren van dieeten. Ook zijn er meerdere kruiden en specerijen die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Kurkuma is zo’n product. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuna kan helpen bij gewichtsverlies. In dit artikel leggen we het in detail uit.

Kurkuma – Wat zijn de voordelen?

Zoals iedereen wel weet zijn overgewicht en obesitas een van de grootste gezondheidsrisico’s van deze tijd.Overgewicht is eigenlijk de onbalans van energie in je lichaam. Deze onbalans wordt zichtbaar als vet.

Een teveel aan lichaamsvet kan leiden tot vele medische aandoeningen zoals: artrose, hartproblemen, galstenen, hoge bloeddruk, leveraandoeneingen, diabetes, slaapapneu en helaas etc…

Afgezien van te veel en ongezond eten kan overgewicht veroorzaakt worden door, overmatig alcoholgebruik, de overgang, hypothyreoïde, weinig bewegen etc. De eerste stap om overgewicht tegen te gaan is het volgen van een gezond dieet, meer lichaamsbewegigng en in extreme gevallen misschien wel een operatie,

Er  vele manieren van dieeten. Ook zijn er meerdere kruiden en specerijen die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Kurkuma is zo’n product. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma kan helpen bij gewichtsverlies. In dit artikel leggen we het in detail uit.

Inhoudsopgave

Wat is Kurkuma?

Kurkuma staat in de wetenschap bekend curcuma longa en is een van de meest geliefde specerijen. Deze is familie van de Zingiberaceae, waar eigenlijk bijna alle specerijen tot behoren.

De wortel wordt in gedroogde of verse vorm vaak gebuikt in vele keukens. Maar ook in cosmietische producten en in traditionele geneeswijze.  Het heeft meerdere bioactieve bouwstenen die de geneeskrachtige werking van het kruid verklaart. De meest actieve verbinding is curcumine.

De andere overdelen van kurkuma zijn vluchtige olien, vitamine b en c, kalium, natrium, ijzer, omega 3, a-linoleenzuur, eiwitten, koolhydraten en vezels. Al deze ondelen geven kurkuma vele geneeskrachtige werkingen, zoals ontsekingsremmend, pijnbetrijdend en anti oxidant.

Gesneden kurkuma

De 8 geweldige voordelen van Kurkuma bij gewichtsverlies.

Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Zo bevorderd kurkuma het bruin worden van wit vet, verminderd het vetophoping en heeft het een thermogene werking die helpt vet te verbranden. Ook staat het bekend het dieet process te kunnen versnellen omdat het vetverbrandend voedsel stimuleert.

1. Kurmuma voorkomt vetophoping en versnelt vetverlies.

Bij overgewicht en obestias zijn met name de vetophoping in de vetweefsels om de maag en lever kenmerkend en gevaarlijk. Het witte vetweefsel is de belangrijskte plek waar vet zich ophoopt.

Vetophoping in het witte vetweefsel is gerelateerd aan angiogenese, het annmaken van nieuwe bloedvaten en daarmee vetzellen. Bij mensen met obesitas komt dit dus veel voor.. Om angiogenese aan te pakken moet je het vet in het witte vetweefsels dus gericht aanpakken.

Hierbij kan het eten van kurkuma bij helpen. De curcumine kan de vetophopingen verminderen. Onderzoek toont aan dat kurkuma de metabole activiteiten in het witte vetweefsel stimuleert welke angionenese verminderd. Dit heeft dan weer en positief effect op de vetophoping.

Dit onderzek toonde aan dat het gebruik van kurkuma ook het totale vetweefsels verminderd. En dat wil ook weer zeggen dat er minder vetophoping is. De metingen bij de patienten toonde een aanzienlijk verminderd vetpercentage aan.

Conclusie: Kurkuma kan vetophoping in vetweefsel en andere organen voorkomen. Dit is zeer gunsitg voor mensen met overgewicth en obesitas.

2. Kurkuma in je voedsel kan gewichtsverlies bevorderen.

Het volgen van een goed dieet is zeer belangijk als je wilt afvallen. Je moet namelijk je calorieën inname onder controle houden en je moet zorgen dat vetinname en eigenlijk alles wat je eet minder wordt.

Er zijn veel kruiden die je kunnen helpen met afvallen als je ze toevoegd aan je dieet. Kurkumma is er daar een van. Het aantal koolhydraten in kurkuma worden bijvoorbeeld niet opgenomen door je lichaam. Verder bevat kurkuma ook veel vezels.

Studies tonen aan dat de curcumine gewichtsverlies versnelt.

In een onderzoek werden mensen met overgewicht getest door het veranderen vandieet een levenstijl. Degene die in eerste instantie niet het gewenste resultaat haalden werden behandeld met curcumine.

En wat bleek? Na de curcumine behandeling vertoonden alle personen gewichtsverlies. Maar was hun BMI en vetpercentage lager dan ervoor.

Weegschaal en appel

3. Kurkuma zorgt voor het bruin worden van wit vetweefsel.

Bruin vetweefsel heeft de belangrijke functie bij de warmte productie van je lichaam. Deze warmte productie zorgt weer voor verbranding.

Dit is een relatief nieuwe constatering en wordt steeds populairder als middel tegen obesitas.

Nieuw onderzoek toont aan dat wit vetweefsel ook bruin kan worden. Hierdoor veranderd het van een opslaand weefsel in een energie opwekkend weefsel.

Kurkuma blijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Het verhoogt norepinephrine waarden van je lichaam welke het bruin worden van vetweefsel in gang zet.

4. De thermogene werking van Kurkuma.

Thermogenese is het process in je lichaam waar calorieën in je lichaam worden omgezet naar energie. Dit is natuurlijk wat je laat afvallen.

Als je dus het thermogenese process kan verhogen door middel van voeding zul je uiteraard meer afvallen. Het is bekend dat dieetproducten zoals groene thee en specerijen hierbij kunnen helpen.

Kurkuna heeft componenten van “gingerols en shogaols” die de thermogenese verhogen. Onderzoek op dieren heeft aangetoond dat het metabolisme verhoogt werd door het toevoegen van deze componenten aan het voer.

Aangezien kurkuma deze componenten bevat is het aanemelijk dat dit dezelfde werken bij mensen kan hebben.

5. Kurkuma onderdrukt ontstekingen die met obesitas gepaard gaan.

Ontstekingen worden sterk in verband gebracht met obesitas. In gevallen van obesitas zijn sporen van pro-inflammatoire (IL-6, TNF-a enz) gevonden. inflammatie is een medische naam voor ontsteking.

Vetweefsel maakt stoffen aan die we ook wel adipokines noemen, waarvan IL-6 & TNF-a een ontstekingverhogende werking hebben. In geval van obesitas leidt de onstekingswerking van deze adipokines tot de productie oxidatieve stress.

De reactie op deze ontstekingwaarde kunnen ook leiden tot andere ziektes zoals metabool syndroom, cardiovasculaire stoornissen, diabetes etc..

Kurkuma als onstekingsremmende stof is dus zeer effectief om de de onstekingswerking van adipokinen tegen te gaan. De curmcumine staat erom bekend de met obestas gerelateerde onstekingen gericht tegen te gaan. Het verminderd de activiteit van de adipokines.

6. De antidiabetische werking van kurkuna.

Mensen met obesitas of overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes. De preventie van deze ziekte is daarom ook heel belangrijk.

Ook hier kan kurkuma helpen. Kurkuma staat bekend als preventief werkend bij de behandeling tegen diabetes. De antioxiderende en onstekingsremmende werking van curcuminoïden, en dan met name curcumine, hebben een groot effect bij het tegengaan van diabetes. Ze helpen de bloedsuikiersopiegel te verlagen.

Curcumine is zeer effectief tegen diabetes die voorkomt uit obesitas of overgewicht.

7. Kurkuma verminderd de kans op Metabool syndroom.

Een veel voorkomend risico bij mensen met obesitas en overgewicht is het onstaan van metabool syndroom.  Hoe meer vetten er in de buik worden opgeslagen hoe meer je metabolisme veranderd en ook de kans op metabool syndroom. Dit syndroom draagt bij aan hartafwijkingen,

Afvallen is dus een zeer effectieve manier om dit tegen te gaan. Kukuna helpt hierbij.

Kurkuma help goed bij bestrijding van metabool syndroom omdat het cholestorol, trigleciride en je bloedsuikerspiegel verlaagt.

Kurkuma en zwarte zaden blijken zeer goed te zijn bij het preventief tegengaan van metabool syndroom.

depressieve gebogen man

8. Kurkuma helpt tegen depressies.

Depressies zijn een ander neveneffect van obesitas en overgeicht. Vele studies tonen de relatie tussen obesitas en depressies aan. Maar dit werkt ook de andere kant op. Depressies kunnen ook leiden tot obesitas.

De metabolisme storingen die door overgewicht worden veroozaakt zijn vaak gelinkt aan depressieve patienten. Het gaat dan om storingen zoals ontstekingssignalen, insulineresistentie en hormonale stoornissen.

Kurkuma staat bekend om haar anti-depressieve werking.  De curcumine verhoogt de serotonine en de dopaminespiegel in je lichaam. Dit verlaagt de kans op het krijgen van een depressie.

Hoeveel Kurkuma moet ik eten om af te vallen?

Een exacte dosering Kurkuma om af te vallen is niet medisch vastgesteld. Maar kurkuma is een veilig product wat makkelijk in een dagelijks dieet is toe te passen.

De biologische beschikbaarheid in je lichaam of anders gezegd de opname van kurkuma in je lichaam kan wel een probleem zijn. Dit kan worden verbeterd door het te verwerken in “de gouden pasta” Deze maak je door het te mengen met zwarte pepers en olie,

Als je voor het eerst kurkuma gaat eten moet je dit langzaam opbouwen. In het begin kan je starten met een kwart of een halve theelepel per dag in de eerste week. De hoeveelheid kan daarna elke week met hetzelfde aantal verhoogd worden.

Wil je meer persoonlijk advies omtrend je voeding?

Dan is wellicht de “Afslank Receptenbijbel” van Oscar Helm iets voor jou!

In zijn boek krijg je boodschappen lijstjes, weekmenu’s, maar ook gezonde toetjes en tussendoortjes.

Meer dan 2500 mensen zijn reeds blijvend afgevallen met de afslank recepten bijbel van Oscar.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.