Afvallen in de overgang.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Afvallen in de overgang is niet makkelijk. Je lichaam veranderd en je hormonen werken anders, In dit artikel verteld Katje haar persoonlijke verhaal. Ze verteld hoe zij de kilo’s voor, tijdens en na de overgang te lijf is gegaan.

Afvallen in de overgang.

Afvallen in de overgang is niet makkelijk. Je lichaam veranderd, je hormonen slaan hol. En je hebt al lang niet meer dat strakke lichaam van geleden.

Dit is het persoonlijke verhaal van Katja, zij legt in dit artikel uit hoe zij hier mee om is gegaan en hoopt dat ze andere mensen met haar verhaal kan helpen. Zij legt  technieken uit die iederen kan gebruiken om af te vallen in de overgang.

Inhoudsopgave

Mijn verhaal.

Ik was achter in de veertig en mijn kleren begonnen strakker te zitten op de plaatsen die iedereen wel bekend zijn. Mijn buik werd dikker en dikker terwijl ik echt niet zwanger was.

Katja met Hond

Vanaf dat moment was ik behoorlijk zeker van dat ik de geneugden van de overgang begon te ervaren en de gewichtstoename die daar bij hoort..

Ik zal je vertellen, toen dit allemaal begon was ik verre van blij. Maar ik weigerde om ook maar een maat grotere kleren te kopen. Ik was er van overtuigd dat ik hier tegen kon vechten en ook verslaan!.

Vanuit mijn werk als dieetiste ben ik me gaan verdiepen in de problemen en heb zelf een plan bedacht om gewichtstoename tijdens de ovegang te voorkomen plus de jaren erna.

Laat me eerlijk zijn.

De strakke  en sexy buik van mij pre overgang dagen is voorbij. Maar toch, ik pas mijn broeken nog en krijg ze nog dicht ook! Wat wil een meisje nog meer?

En nu ik toch eerlijk ben moet ik toegeven dat het een boel inzet en doorzettingsvermogen kost om de overgangs kilo’s voor te blijven. Mijn lichaam vereandere en dus moest ik mee veranderen. Ik ka niet meer hetzelfde eten en doen als dat ik vroeger deed.

Maar de inzet werd beloond. Ik ben gezonder, heb meer energie en ben geestelijk heel scherp. En met mijn slanke figuur pas ik al mijn kleren van vroeger nog.

Dit is wat deed om tegen de kilo’s van de overgang te vechten.

1. Ik doe HIIT.

Ik doe mijn eigen vorm van “hoge intensieve interval training”. Twee keer per week ongeveer 30 minuten doe ik een combinatie van snel wandelen en hardlopen.

Ons metabolisme vertraagd al jaren. Onze spiermassa neemt af terwijl ons vetpercentae stijgt.

HIIT is een geweldige manier om je metabolisme een boost te geven, meer vet te verbranden in korte tijd. Zowel tijdens het sporten als erna.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat voor oefeningen je doet als je het maar met hoge intensieve interval trainginen doet. Zorgen er wel altijd voor dat je dit met een arts afstemt als denkt dat dit nodig is.

trainen met gewichten

2. Ik doe aan gewicht heffen.

We verliezen al jaren spiermassa. Dit wordt na je vijftigste nog erger.

Spieren verbranden meer calorie├źn dan wat dan ook. Dus als we niet boeren helpen met hooien, of stratenmakers helpen stenen verplaatsen, moeten we iets met gewichten doen om meer spieren te krijgen.

Als je niets aan je spierverlies doet zal je minder verbranden als je 60 bent ten opzichte van toen je 20 was.

Ik train een paar keer per week met gewichten. Als je dit nooit eerder hebt gedaan is het verstandig om wel even langs een sportschol te gaan en advies te vragen wat voor jou lichaam het beste is.

3. Ik eet veel natuurlijk vezelrijk voedsel.

Eten speelt een belangrijke rol als je wilt afvallen in de overgang.

Persoonlijk denk ik dat als je slank wilt blijven je eten voor 75% uit vezelrijik voedsel moet bestaan.

Over de jaren ben steeds natuurlijiker gaan eten. Ik ben uiteindelijk veganistisch gaan eten. Ik ben echt gek op vezelrijk voedsel, ik voel mer er geweldig bij.

Ik eet eigenlijk nog maar twee maaltijden per dag. Maar dan wel met heel veel vezels. Ik ontbijt om 08:00 uur in de ochtend. End lunch ik vaak om een uur of twee. Ik sla het avondeten vaak over omdat ik nog zo vol zit van de andere twee maaaltijden.

Ik snap wel dat dit voor bijna niemand reeel is..

4. Ik heb mijn suikerverslaving overwonnen.

Ik noem mijzelf ook wel herstellende suikerverslaafde. Misschhien herken je je hierin? Veel Snoepen?

Dit is een probleem bij veel vrouwen en het is van elke leeftijd.

Dus als je niet wilt aankomen of wilt afvallen in de overgang moet je ook je suiker inname aanpassen,

Mijn grootste zwakte zijn koekjes, gebak en cupcakes…

Zo hou ik alles onder controle:

  1. Ik eet alleen nog veganistische zoetigheid. Zo verban ik al 98% al mijn snoepgoed. Lekker!
  2. Ik zorg dat ik bijna geen lekkernijen in mijn nabijheid heb. Zo kom ik ook niet in de verleiding.
  3. Ik eet twee keer per week lekkere dingen. Dit soe ik dan wel na een vezelrijke maaltijd, zodat er niet al te veel ruimte overblijft.

Ga je dan nooit de fout in vragen mensen mij. Ja natuurlijk wel, maar ik ben hier niet teleursgesteld over. Ik ga de dag erna gewoon weer verder met mijn gezonde patroon.

Geheimpje. Ik bak graag vega koekjes. Dus dat is geen pluspunt voor mijzelf. Als ik bak zorg ik altijd dat ik andere mensen uitnodig op de thee. Zo eet ik niet een hele ovenplaat koekjes in mijn eentje op.

5. Ik drink veel water.

Als je lichaam uitdroogd raak je eerder vermoeid. Dit zorgt ervoor dat je minder puf hebt om te bewegen. Dit helpt natuurlijk niet als je wilt afvallen.

Als je ourder wordt droogt je liachaam van nature al meer uit. Daarnaast heeft vezelrijk voedsel ook behoefte aan water.

Ik drink ongeveer 10 kopjes water per dag tussen de maaltijden door.

En ik heb eigenlijk nooit dorst, dus dit is best lastig. Ik heb een schema voor mijzelf opgesteld. Zo weet ik zeker dat ik geneog water binnenkrijg. Ik drink  3 kopjes water voor het ontbijt. Dan drink ik een halve liter voor of tijdens de lunch. En nog 3 kopjes in de avond.

Ik heb altijd een halve liter water op mijn bureau staan als ik werk. Zo blijf ik er bewust van dat ik moet drinken.

Uitschenken water

6. Ik zorg dat ik voldoende slaap.

Een veel voorkomed symtoom van de overgang is dat je minder goed slaapt.

Dit komt door een heleboel factoren, die ik in dit artikel niet allemaal kan noemen. Maar ik zal er toch een paar toelichten.

Herinnering: HIIT oefeningen. Als je deze oefeningen doet zoals hierboven al beschreven zal dit ook ten goede komen van je nachtrust. Onderzoeken hebben aangetoond dat laat opstaan de aanmaak het hormoon ghreline verhoogt. Deze zorgt ervoor dat je meer eetlust krijgt. Dit willen we dus niet.

Ik probeer daarom tussen 22:00 en 10:00 uur kunstmatig licht te vermijden. Onderzoek heeft aangetoond dat het kijken naar televisie en erger nog telefoons en tablets slecht is voor je nachtrust. Porbeer dus in ieder geval een uur voort het slapen alle aparaten uit te zetten. Lees liever nog een boek.

Vergeet ook de cafeïne niet. Ook als je dit alleen in de ochtend nuttigd kan het invloed hebben op je slaap.

Het zit niet in de genen.

Sommige mensen denken dat het in de genen zit. Die zeggen dan tegen mij: ” je hebt ook geen aanleg om dik te worden”  Maar dit is natuurlijk onzin en dit moet je uit je hoofd zetten.

Ik heb inderdaad van nature een ranke bouw, maar ik kan net zo goed aankomen als iedereen. Vorig jaar was ik nog op kerst vakantie met familie. Gezelligheid, restaurrnts etc. En wat denk? 2 kilo erbij.

Jij kan dit ook.

Dit is dus mijn verhaal. En ik vertel dit niet om je vertellen dat jij hetzelfde moet doen. Het is om je een beeld te geven van iemand aan het begin van de overgang en hoe ik ermee om ben gegaan.

We kunnen helaas de tijd niet stoppen, maar we kunnen wel het hele process vertragen en maar van het leven genieten.

Dit kan jij doen.

Geloof me als ik zeg dat geen spijt zal krijgen als inversteerd in je lichaam en gezonder de overgang doorgaat.

En je hoeft echt niet als veganist door het leven te gaan zoals ik uitendlijk heb gedaan.

Ik ben begonnen met het boek Slank door de overgang van Ria Kamelle. Ria legt in dit boek uit waarom je lichaam verandered in de overgang en wat de gevolgen zijn.

Zij geeft een hele brede kijk op de overgang in combinatie van gewicht. heerlijke recepten en vele andere tips. Ze heeft al veel van de 1 miljoen voruwen in de overgang geholpen, Mij in ieder geval wel!

afvallen tijdens de overgang

Krijg in 7 stappen een positief en ontspannen leven na je veertigste!

Ja ik wil ook positief door de overgang

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.