Afvallen ne ja zwangerschap kan heel erg lastig zijn. Wat is wel goed en wat is niet gezond? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om gezond af te vallen na je bevalling.
Afvallen na Zwangerschap.
Afvallen na je zwangerschap valt niet altijd mee. Maar hier tijdens je zwangerschap al rekening mee te houden is af te raden. Het ken zelfs ongezond zijn als je niet aankomt tijdens deze periode.
Je draagt namelijk je kindje, je placenta en je vruchtwater met je mee. En helaas ga je ook extra vocht vasthouden en komt er wat lichaamsvat bij. En dit vet verlies je helaas niet tijdens je bevalling.
In dit artikel vind je tips die je helpen afvallen na je zwangerschap.
Wanneer kan je beginnen met afvallen na een Zwangerschap?
Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na een bevalling. Dit is logisch want het is een ingrijpende gebeurtenis voor je lichaam. Je verloskundige zal dan ook zeker niet het advies geven om direct na je bevallig op dieet te gaan.
Maar het is natuurlijk altijd verstandig om gezond te eten. Het krijgen van een baby veranderd hier niets aan. En je kan ook wel beginnen met rustig bewegen in de eerste weken na je bevalling.
Je postnatale onderzoek zal plaatsvinden ongeveer zes tot acht weken na je bevalling. Daarna is het wellicht een goed idee om met je huisarts te praten over uw gewicht. En als je hulp nodig hebt, kan je worden doorgestuurd naar een diëtiste.
Hoe kan ik veilig afvallen?
Eet gezond en drink genoeg water. Het is belangrijk goed gehydrateerd te blijven. Zorg ook voor gezonde snacks.
Onderstaande gewoontes geven je de energie die je nodig hebt om af te vallen, maar ook in een gelijkmatig tempo af te vallen.
- Neem de tijd voor je ontbijt.
- Eet minstens vijf porties fruit of groente per dag.
- Zorg bij je maaltijden dat je veel vezelrijk voedsel binnenkrijgt. Zoals bonen, linzen, granen en zaden.
- Gebruik bij elke maaltijd zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals, brood, rijst en pasta (kies het liefst voor de volkoren varianten). Dit zou een derde van elke maaltijd moeten zijn.
- Matig met vette en zoet voedsel, afhaalmaaltijden, fastfood, snoep, koekjes en koolzuurhoudende dranken.
- Let op de grootte van je porties en de snacks die je eet.
Gezond eten in combinatie met bewegen is het beste. Je verbrand dan echt je vet en vermagerd niet alleen je weefsel.
Je wordt fitter en krijgt meer energie als je traint. Je vroedvrouw kan je misschien wel advies geven over waar je met gelijkgestemden kan trainen. Met meer is het altijd meer motiverender dan alleen. En je deelt een mooie ervaring.
Welke oefeningen kan ik doen als nieuwe moeder?
Het is lastig om tijd te vinden voor lichaamsbeweging zo vlak na de geboorte van je kind. Maar het is echt mogelijk. Zodra je zin hebt is het mogelijk om weer een beetje te beginnen met bewegen.
Je zou kunnen beginnen met:
- Bekkenbodemoefeningen.
- Lopen.
- Rekken en strekken.
Wacht wel een week of zes, of tot je je echt weer hersteld voelt voordat je de intensiteit van de oefeningen gaat verhogen.
Neem als je gaat wandelen je baby mee in de kinderwagen. Da kan je ook je tempo verhogen. Of probeer op kinderwagens gebaseerde oefeningen te doen. Misschien is er een “buggyfit-les” of iets vergelijkbaars bij je in de buurt?
Groepslessen zijn sowieso een leuke manier om andere jonge moeders te ontmoeten. Nieuwe vrienden maken en ervaringen delen kan je humeur een echte opkikker geven. Dit maakt fit worden en afvallen na zwangerschap een stuk makkelijker.
Hoeveel calorieën moet ik per dag binnenkrijgen?
Het is moeilijk aan te geven hoeveel calorieën je precies per dag nodig hebt. Dit is namelijk sterk afhankelijk van je huidige gewicht, hoe actief je bent, of je borstvoeding geeft of niet.
Een grove indicatie is dat een gemiddelde vrouw ongeveer 2000 calorieën per dag binnen moet krijgen om gezoend te blijven.
Als je echt twijfelt raadpleeg dan je huisarts of een diëtiste.
Waarom is het belangrijk om overtollig gewicht te verliezen na de geboorte van je kind?
Dit is met name belangrijk als je nu al weet dat je meer kinderen wilt.
Een gewichtstoename tussen twee zwangerschappen in kan je net in een overgewicht categorie plaatsen. Dit kan risico’s met zich meebrengen voor je jezelf en je nog ongeboren baby.
Mogelijke complicaties ten gevolge van overgewicht kunnen zijn:
- Ontwikkelen van een hoge bloeddruk
- Het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes
- Langere en zwaardere bevalling.
- Een eventuele keizersnede.
- Het krijgen van een grote baby.
Maar ook als je niet van plan bent om nog een keer zwanger te worden, heeft het verliezen van je zwangerschapsgewicht natuurlijk ook voordelen voor jezelf.
Het helpt je gezond te blijven als je kind opgroeit. Door je gewicht onder controle te houden verminder je de kans op diabetes type 2, hartaandoeningen en verschillende soorten van kanker.
Kan borstvoeding helpen om af te vallen?
Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding kan helpen om weer fit te worden na je bevalling. Er zal echter wel meer onderzoek gedaan moeten worden om dit te bewijzen.
Het komt er dus in feite op neer dat je dezelfde stappen moet nemen als wanneer je als “normaal” wilt afvallen. Dat wil zeggen dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan normaal, gezond moet eten en meer moet bewegen.
Je kan wellicht extra calorieën verbranden uit je je extra reserves. Je lichaam heeft extra vet opgeslagen om altijd energie te hebben voor het aanmaken van melk voor je baby.
Toch is het aantal kilo’s dat je kunt verliezen nog altijd afhankelijk van wat je eet en hoe je levensstijl eruit ziet. En als je met succes kunt afvallen na zwangerschap, dan heeft je lichaam nog genoeg energie om melk aan te maken.
En veilig gewichtsverlies ligt tussen de 0,5 kg en 1 kg per week.
Borstvoeding kan je ook helpen om op lange termijn gewicht te verliezen. Het helpt je baarmoeder te krimpen na de geboorte. En daardoor helpt het je zwangerschapsbuik te verliezen.
Wanneer zal mij lichaam weer normaal zijn?
Je lichaam is misschien nooit meer hetzelfde. Ook niet nadat je bent afgevallen. Je hebt immers negen maanden een baby in je buik gehad.
Geef jezelf voldoende tijd om weer op je ideale gewicht te komen. Het is heel normaal dat dit tussen de zes en negen maanden duurt.
Als je markt dat het langer duurt, wees dan niet te hard voor jezelf. Stel jezelf bijvoorbeeld een doel dat je wilt bereiken op de eerste verjaardag van je kindje.
En hoe belangrijk het ook is je te concentreren op gezond eten en meer bewegen, is het net zo belangrijk om reële doelen te stellen.
Als je tijdens je zwangerschap veel bent aangekomen, zal het ook meer tijd kosten om weer af te vallen. Blijf gemotiveerd en geef niet op! Je inspanningen zullen beloond worden.
Pas als je je streefgewicht hebt gehaal probeer je dit te handhaven. Als het je lukt om twee jaar op gewicht blijven is het zeer aannemelijk dat je op lange termijn op gewicht zal blijven.
Als je hulp wilt bij het afvallen, vraag het dan aan je huisarts of vroedvrouw. Vraag naar welke voeding en oefeningen het beste zijn voor jou. Zoals ook al eerder gezegd, vraag naar afvalprogramma’s voor jonge moeders.
Samen afvallen werkt motiverend en je houdt het langer vol.