Afvallen Door Wandelen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Als wilt afvallen door wandelen aan je levensijl toe te voegen is dat een goede keus.Vele dieet programmaā€™s en afval experts raden aan om dagelijks een stevige wandeling te maken. Wandelen is namelijk een zeer calorie verbrandende cardio activiteit.Maar hoeveel moet je nu wandelen om echt af te vallen. In dit artikel leggen we uit hoe je met wandelen je gewichtsverlies doelstellingen kan halen.

Afvallen door Wandelen.

Als wilt afvallen door wandelen aan je levensijl toe te voegen is dat een goede keus.

Vele dieet programmaā€™s en afval experts raden aan om dagelijks een stevige wandeling te maken. Wandelen is namelijk een zeer calorie verbrandende cardio activiteit.

Maar hoeveel moet je nu wandelen om echt af te vallen. In dit artikel leggen we uit hoe je met wandelen je gewichtsverlies doelstellingen kan halen.

Inhoudsopgave

Hoelang en hoeveel moet je wandelen om af te vallen?

Als je wilt afvallen door te wandelen zal je tussen de 30 en 90 minuten per dag moeten wandelen. Uiteraard kan je de ene dag meer lopen dan een andere dag. Maar het is aan te raden om minimaal 2,5 uur per week intensief te wandelen.

Als je gaat wandelen moet je zorgen dat je op 60-70 % van je maximale hartslag komt. Je moet tijdens het lopen nog wel normaal kunnen praten, maar zingen zou lastig moeten zijn.

De beste manier om je maximale hartslag te meten is om een sportarts te raadplegen. Een ander makkelijk trucje is op basis van je leeftijd. Echter is dit niet zeer accuraat:

 • Mannen   220 ā€“ je leeftijd = je maximale hartslag.
 • Vrouwen 226 ā€“ je leeftijd = je maximale hartslag.

Hieronder zie je een tabel met hartslagzones:

Tabel met hartslag zones

(Afbeelding: www.hetloopcentrum.nl)

Je kan je wandelpatroon opdelen in 10 per keer. Maar je zal extra vet verbranden als je minimaal 30 minuten achter elkaar doorloopt.

Als je nor maar net begint met lopen is het wel verstandig dit wat langzamer op te bouwen. Ga in het begin om de dag lopen zodat je je spieren wat meer rust kan geven tussendoor.

Als je eenmaal gewend bent aan wandelen is het aan te raden niet meer dan een dag over te slaan. Consistentie is zeer belangrijk bij het verbranden van calorieƫn en het verbeteren van je metabolisme.

ā€œConsistentie is ook belangrijk voor het wennen aan nieuwe gewoontes.ā€

Probeer op de dagen dat je niet wandelt aan bijvoorbeeld krachttraining te doen. Als je lichaam echt vermoeid is, is het verstandig om een dag over te slaan. Probeer dit echter op een andere dag wel weer in te halen.

Als je je doel hebt bereikt en je probeert op gewicht te blijven is het verstandig nog altijd 60-90 minuten per dag te blijven bewegen. Maar dit kan met een meer gematigde intensiteit. Uiteraard is het ook verstandig om dan niet meer calorieƫn binnen te krijgen dan je verbrand.

Wandelende vrouw.

Hoe ver kan je lopen in 30 minuten?

Als je stevig doorwandelt kan je de volgende afstanden halen:

 • 2,5 km tot 3,3 km.
 • 3000 tot 4500 stappen.

Hier kan je dus de rondjes in je omgeving op aanpassen.

Tip: Probeer verschillende rondjes te lopen, zo blijft het leuk en ontdek je ook nog wat van je omgeving.
Goede Wandelschoenen vind je hier.

afvallen door wandelen - wandelschoenen

Wat als je geen 30 minuten kan wandelen?

Iedereen heeft het druk en kan niet altijd 30 minuten aaneengesloten lopen. Als je niet instaat bent om 30 minuten per keer te halen probeer het dan op te breken in kleine stukjes van bijvoorbeeld 10 minuten.

ā€œGOUDEN TIP: Drink voor het ontbijt een halve liter water en ga dan een half uur wandelen. Je zal verbaasd zijn over het resultaat!ā€

Probeer dit dan drie tot vier keer dag te doen. Bijvoorbeeld in de pauzes op je werk. Of ga even 10 minuten eerder de deur uit als je naar je auto loopt. Wees creatief.

Probeer altijd eerst even rustig warm te lopen voor 5 minuten. Ongeacht of je nu 10 minuten of 30 minuten loopt. Probeer intervallen aan je patroon toe te voegen als je korten wandelt. Denk hierbij aan het nemen van een trap, of een korte periode nog intensiever door te stappen.

Sommige studies tonen aan dat interval trainen met een hoge intensiviteit net zo effectief zijn als het constant doorwandelen op een tempo.

Twee wandelaars op de stoep

Wat is de beste techniek?

Als je wandelen ook echt als een vorm van fitness gaat gebruiken is het ook belangrijk om op je houding te letten. Hieronder vind je houding zoals je eruit zou moeten zien als je wandelt:

 • Je hoofd omhoog. Kijk voorruit en niet naar de grond.
 • Je nek, schouders en rug zijn ontspannen.
 • Je armen bewegen mee met je lichaam vanaf je elle bogen.
 • Je buikspieren zijn licht aangespannen.
 • Je gebruikt je hele voet bij elke stap. Hak, hiel, tenen.

Hoeveel calorieƫn verbrand je in 30 minuten?

Als je stevig doorwandeld in een tempo hierboven beschreven zal je 100 tot 300 calorieƫn per 30 minuten verbranden. Dit is wel afhankelijk van je gewicht. Bij wandelingen van 30 minuten of meer verbranden deze calorieƫn ook opgeslagen vet.

Tijden de eerste 30 minuten van je wandeling verbrand je lichaam suikers die opgeslagen zijn als brandstof. Deze zijn na een half uur opgebrand. Als je na die tijd nog doorgaat met intensief bewegen gaat je lichaam opgeslagen vetten loslaten om te zetten in brandstof.

Het is daarom ook goed om je conditie op te bouwen zodat je met gemak langer dan 30 minuten kan lopen.

ā€œVerbeter je metabolisme en verbrand tot wel 3000 calorieĆ«n extra per week alleen door dagelijks stevig te wandelen!ā€

Tot slot.

Je hebt nu letterlijk de eerste stappen genomen naar een gezonder leven. Het lijkt nu misschien dat je heel lang moet wandelen om een paar calorieƫn te verbranden. Besef je echter dat wandelen ook gezond is voor je hele lichaam. Het risico op diabetes, cholesterol en hartaandoeningen zullen verminderen!

Afvallen door wandelen toe te voegen aan je dagelijks leven heeft dus veel voordelen en is eenvoudig toe te passen.

Goede Wandelschoenen vind je hier.
afvallen door wandelen - wandelschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?

2 reacties op “Afvallen Door Wandelen.

  1. Het is een beetje afhankelijk van hoe snel je wandeld en hoe je lichaamsbouw is.
   Maar je verbrand +/- 4 calorieen per kilo lichaamsgewicht per uur wandelen.
   Zie hieronder een aantal voorbeelden:

   70 kilo

   Rustig wandelen: 245 calorieƫn per uur
   Stevig wandelen: 301 calorieƫn per uur

   75 kilo

   Rustig wandelen: 262 calorieƫn per uur
   Stevig wandelen: 322 calorieƫn per uur

   80 kilo

   Rustig wandelen: 280 calorieƫn per uur
   Stevig wandelen: 344 calorieƫn per uur

   90 kilo

   Rustig wandelen: 315 calorieƫn per uur
   Stevig wandelen: 387 calorieƫn per uur

   100 kilo

   Rustig wandelen: 350 calorieƫn per uur
   Stevig wandelen: 430 calorieƫn per uur

   gr,
   Cees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.