Afvallen

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Blijvend afvallen is een uitdaging. Het is een manier van leven. In dit artikel vind je 6 strategieën om een niewe levensstijl te ontwikkelen.

Afvallen – 6 Strategieën om blijvend af te vallen.

Afvallen? Volg deze strategieën om gewicht te verliezen en gezonder te leven.

Er zijn vele rages en afslankprogramma’s die garanderen dat je binnen een paar weken kilo’s kunt afvallen. Vaak zijn deze gericht op een korte termijn en zal je in verloop van tijd weer aankomen.

Als je echt wilt afvallen zal e echt iets moeten veranderen. De basis voor gewichtsverlies is dan ook echt gezonder leven. Dat wil zeggen minder calorieën binnenkrijgen in combinatie met een hogere fysieke activiteit.

Maar hoe maak je deze permanente veranderingen in je levensstijl? Probeer onderstaande zes tips eens om succesvol af te vallen zonder jojo-effect.

Inhoudsopgave

1. Maak een commitment met jezelf.

Blijvend afvallen kost tijd en moeite. Dus je moet een commitment met jezelf aangaan voor de lange termijn. Zorg ervoor dat je klaar bent om blijvende verandering in je levensstijl aan te brengen.

En belangrijk, doe het om de juiste redenen.

Om committed te blijven moet je gefocust zijn. Het vergt veel mentale en fysieke inspanning om je gewoontes te veranderen.

Dus voordat je deze verbintenis met jezelf aangaat moet eerst een plan maken om andere stressfactoren in je leven aan te pakken. Denk hierbij aan financiële of relatieproblemen.

Ook al zullen deze stressfactoren nooit helemaal uit je leven verbannen worden is het wel belangrijk hier aandacht aan te schenken. Maar het beheersen van stress zal ervoor zorgen dat je je beter aan kan passen aan je nieuwe levensstijl.

Je kan je dan volledig focussen op het bereiken van je nieuwe doelen. Ens als je klaar bent om je afslankplan te lanceren, dan stel jen een startdatum vast. Klaar? START – AFVALLEN.

Afvallen - hou van jezelf

2. Vind je innerlijke motivatie.

Er is niemand die voor jou kan afvallen. Jij moet je dieet en je bewegingsveranderingen doorvoeren om jezelf een plezier te doen. Wat is die ultieme reden dat jij wilt afvallen?

Maak een lijst die je gemotiveerd en gefocust houdt. Of het nou een strandvakantie of een trouwerij is, zoek naar manieren om gemotiveerd te blijven tijden momenten van verleiding.

Misschien kan je motiverende teksten plakken op je koelkast en keukenkastjes.  En ook al moet de meeste motivatie uit jezelf komen is het ook prettig om iemand in je omgeving te hebben die je steunt.

Ga bijvoorbeeld samen afvallen met iemand anders. Of neem een buddy die alles tegen je kan zeggen. Maar het belangrijkste is dat andere mensen je positief motiveren.

Als je liever alles zelf wilt doen is het motiverend om een dagboek bij te houden. Noteer wat je eet en hoeveel je weegt. Let op dat bij wegen je ook weleens stil staat en je niet elke week afvalt.

3. Stel realistische doelen.

Het lijkt logisch dat je realistische doelen stelt. Maar niet iedereen weet wat realistisch is.

Om blijvend af te vallen is het het beste om te naar 0,5 tot 1 kilo gewichtsverlies per week te streven. Over het algemeen moet je om dit halen 500 tot 1000 calorieën meer verbranden dan dat je normaal verbrand.

Dit moet je dus realiseren door een caloriearm dieet te volgen en meer lichaamsbeweging te krijgen.

Afhankelijk van je gewicht is het verliezen van 5 % aan lichaamsgewicht een reëel doel. Gewichtsverlies van deze orde kan al bijdragen aan het verminderen van chronisch aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Als je bijvoorbeeld 82 kilo weegt is 5% dus zo’n 4 kilo.

Als je doelen stelt moet je procesdoelen stellen om ergens komen, en einddoelen stellen om ergen naar toe te werken.    Een procesdoel kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ga elke dag 30 minuten wandelen”. Een einddoel kan zijn: “Ik ga 5 kilo afvallen”.

Het einddoel is op zich niet het belangrijkste. Maar procesdoelen moet je hebben. Want dit zijn de doelen die je levensstijl veranderen.

Spies met groente en fruit

4. Geniet van gezond eten.

Het aanleren van een gezondere levensstijl die gewichtsverlies tot gevolg heeft, moet zeker het verlagen van je calorie inname omvatten. Het verminderen van calorieën hoeft echter niet te beteken dat je minder lekker hoeft te eten, of dat het bereiden ervan lastiger wordt.

De manier om minder calorieën binnen te krijgen is door meer plantaardig voedsel te gaan eten. Dit betekent dus meer fruit, groente en volle granen.

Probeer hierbij zoveel mogelijk te variëren om smaakvol te blijven eten en alle voedingstoffen binnen te krijgen.

Hier een aantal tips die je op weg helpen:

  • Eet dagelijks 2 keer groente en 3 keer fruit.
  • Vervang geraffineerde granen door volkoren.
  • Gebruik met mate gezonde vetten zoals, olijfolie, avocado’s, en notenpasta’s en olie.
  • Eet minder suiker.
  • Kies voor vetarme zuivelproducten en mager vlees.

5. Wordt actief en blijf actief.

Uiteraard is het mogelijk om af te vallen met alleen een dieet. Maar het is echt aan te raden om meer te gaan bewegen. Regelmatig bewegen in combinatie met minder calorieën eten is eigenlijk de basis voor iedereen die wil afvallen.

En met het doen van oefeningen verbrand je net die extra calorieën die je die je met een dieet alleen niet verbrand.

Regelmatig bewegen of sporten heeft ook nog eens een heleboel andere voordelen. Je humeur wordt er beter van, je cardiovasculaire systeem wordt sterker en je bloeddruk wordt lager.

Bewegen is ook belangrijk voor het consolideren van je gewicht na het afvallen. Studies tonen aan dat mensen die na het afvallen op gewicht blijven, bijna allemaal met regelmaat bewegen.

Hoeveel vet je extra kan verbranden hangt natuurlijk af van hoe vaak en hoe intensief je beweegt. De beste manier om extra gewicht te verliezen is regelmatig aerobic achtige oefeningen te doen. Probeer bijvoorbeeld dagelijks 30 minuten te wandelen.

Elke extra beweging zal je helpen afvallen. Denk dus zelf na hoe je extra kan bewegen in je dagelijks leven. Neem de trap in plaats van de lift. Of zet je auto zo ver mogelijk van de winkel af als je boodschappen gaat doen.

Vrouw met denkballon

6. Verander je manier van denken.

Helaas is het niet genoeg maar een paar weken gezoend te gaaneten en meer te bewegen. Als je echt langdurig wilt afvallen dan zal je een nieuwe manier van leven moeten aanleren.

Probeer voor jezelf een strategie uit te werken die je geleidelijk helpen om een nieuwe levensstijl aan te leren. Je moet niet alleen je uitdagingen herkennen, maar je moet plannen hoe je hier mee kunt leven en voor langere tijd op gewicht kan blijven.

En je zult zeker een tegenslag krijgen. Maar in plaat van dan direct bij de pakken neer te gaan zitten en terug te vallen op je oude patronen, moet je dit accepteren en de volgende dag weer met goede moed verder gaan.

Je bent bezig je leven te veranderen! Blijf bij je gezonde levensstijl en de resultaten zullen het meer dan waard zijn!

Wil je snel en blijvend afvallen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan dit weleens de oplossing zijn!

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.