Alcohol Vervanger.

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Ben je op zoek naar een alcohol vervanger tijdens het koken? In dit artikel vind je de 11 beste alcohol vervangers voor zowel witte als rode wijn.

11 Alcohol Vervangers Voor Wijn. Zowel Wit Als Rood.

Wijn is de meest populaire alcoholische drank gemaakt van gefermenteerd druivensap.

Zowel witte als rode wijn worden ook in veel gerechten gebruikt om smaak en kleur te verhogen.

Ook wordt wijn veel gebruikt om vocht aan gerechten toe te voegen, vlees mals te houden of om een pan af te blussen.

Als je niet van wijn houdt, of om dieet redenen geen alcohol nuttigt, zijn er genoeg alcohol vervangers die je kan gebruiken tijdens het koken en je eten net zo lekker maken.

Dit artikel geeft je de beste 11 non-alcoholische wijn vervangers voor tijdens het koken.

Inhoudsopgave

Witte en Rode Wijn Azijn.

Azijn is een gefermenteerde zure vloeistof die al veelvoudig gebruikt tijdens het koken.

Azijn bestaat voornamelijk uit azijnzuur en water, ook andere verbinden die je je in wijn vindt worden ook in wijnazijn gebruikt. Wijnazijn ook geproduceerd worden uit appel cider, mout, rijst of kokosnoot water.

Rode en witte wijnazijn zijn prima vervangers voor wijn in gerechten. Ze hebben nagenoeg dezelfde aromaā€™s en hebben nauwelijks invloed op de smaak van het gerecht.

Over het algemeen wordt wijnazijn gebruikt in vloeibare bewerkingen zoals sla dressing of marinade.

Rode wijnazijn kan je het beste gebruiken voor run, varkensvlees of groente. Wittewijnazijn kan je beste gebruiken voor minder zware gerechten zoals met kip of met vis.

Wijnazijn is uiteraard wel een stuk zuurder dan wijn en het daarom ook aan te raden het op voorhand te mengen met water. Minimaal verdunnen met een verhouding van 1:1.

Het is wel van belang om te weten dat azijn nog sporen van alcohol kan bevatten. Alhoewel deze over het algemeen tijdens het fermentatieproces of het koken wel worden gefilterd.

Maar als je dus echt geen alcohol mag gebruiken is het verstandig om wijnazijn ook te vermijden.

Gepelde granaatappel

Granaatappelsap.

Granaatappelsap is een sap met een rijk, fruitige smaak.

Granaatappelsap is redelijk zuur en versterkt de smaak van bijna elk product. De smaak, aroma en zuurgraad zijn zo goed als gelijk aan die van rode wijn. Het kan dan ook het beste gebruikt worden om rode wijn te vervangen tijdens het koken.

Omdat het iets minder zuur is als rode wijn zou je er eventueel een theelepel rode wijnazijn aan toe kunnen voegen.

Granaatappelsap kan voor meerdere recepten worden gebruikt, maar komt het beste tot zijn recht in sauzen en salade dressings of voor het blancheren van groenten.

Naast het toevoegen van smaak, kan granaatappelsap ook voordelen voor de gezondheid hebben.

Het is rijk aan antioxidanten. Tevens is er veel onderzoek gedaan naar de bloeddrukverlagende werking, wat natuurlijk een risico is voor hart en vaatziekten.

Cranberry sap.

Cranberry sap is een scherp drankje die uitstekend gebruikt kan worden om rode wijn te vervangen. Dit komt door gelijkenis in kleur, rijke smaak een zuurgraad.

Het verdiept de smaak van ongeveer elk recept en kan in verhouding 1 op 1 gebruikt worden als rode wijn.

Cranberry sap is van zichzelf al redelijk zoet. Dus kies voor een variant zonder toegevoegde suiker. Anders kan je recept veel zoeter worden dan bedoeld.

Als je het alsnog te zoet vind zou je een theelepel azijn kunnen toevoegen voordat je gaat koken.

Cranberry sap heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen. Studies tonen aan dat het helpt tegen urineweginfecties. Ook bevat het veel antioxidanten die ontstekingsremmend kunnen werken.

Vers geplukte cranberries

Ginger Ale.

Ginger ale is een koolzuurhoudende frisdrank die aan haar smaak te danken heeft aan gember. Overige smaakmakers zijn citroen, limoen en rietsuiker.

Door heer vergelijkbare uiterlijk kan Ginger Ale goed gebruikt worden als vervanger van witte wijn. Je kan het in een recept 1 op 1 vervangen.

Door de zuurgraad kan Ginger Ale perfect gebruikt worden voor het malseer maken van vlees. Het breekt de proteĆÆne af waardoor het vlees zachter wordt.

Houdt er wel rekening mee dat de smaak van Ginger Ale wel afwijkt van witte wijn en kan daarom het beste gebruikt worden in gerechten waar al gember in verwerkt zit.

Rode of Witte druivensap.

Druivensap is zo rijk aan smaken dat het perfect gebruikt kan worden als alcohol vervanger.

Omdat wijn van uiteraard ook van druiven wordt gemaakt, zijn de kleuren en smaken van druivensap bijna identiek. Je kan deze dan ook weer 1 op 1 gebruiken als alcohol vervanger.

Natuurlijk wel witte druivensap gebruiken voor witte wijn en rode druivensap in plaats van rode wijn.

Voor minder zoetigheid kan je weer een beetje azijn toevoegen. Dit verhoogt de zuurgraad en de bitterheid een beetje. Druivensap in combinatie met azijn is ook goed te gebruiken als marinade voor vlees en groente.

Druivensap is verder rijk aan polyphenol antioxidanten die helpen je immuunsysteem te verbeteren en de kans op hartziekten verlagen.

Kip, Rund of Groentebouillon.

Kip, rund of groentebouillon zijn een vloeibare basis voor vele gerechten, zoals sauzen en soepen.

Bouillon wordt over het algemeen van dierlijke botten, vlees, zeevruchten en of groenten. Laat ze sudderen in het water en er worden vaak specerijen en kruiden toegevoegd om de smaak te versterken.

Bouillon wordt net als wijn vaak gebruikt om vlees malser te maken en is daarom weer een perfecte alcohol vervanger.

Vanwege de kleur kan runderbouillon het beste gebruikt worden als vervanger van rode wijn en kippen en groentebouillon als vervanger van witte wijn.

Afhankelijk van je eigen smaak en in welk recept je het gebruikt, kan bouillon 1 op1 de wijn vervangen. Houdt er wel rekening mee dat bouillon een hartige smaak heeft, minder zuur is en daarom milder is dan wijn.

Appelsap als alcohol vervanger

Appelsap.

Appelsap is een zoet drankje waardoor het gebruikt kan worden in tal van recepten.

De zoetigheid en de kleur maakt appelsap een geode alcohol vervanger voor witte wijn. Appelsap kan ook weer 1 op 1 vervangen worden.

Je kan appelsap het beste gebruiken al seen recept maar een klein beetje wijn nodig heeft. Anders loop je het risico dat de smaak haar doel voorbij gaat.

Vergelijkbaar met andere vruchtensappen kan je ook hier weer azijn toevoegen om de zuurgraad in een recept te verhogen. Appelsap is beste te gebruiken in sauzen of als marinade voor lichtere gerechten.

Citroensap.

Citroensap heeft een zure smaak en wordt daarom al veelvoudig gebruikt in recepten.

Het toevoegen van citroensap is en perfecte manier om extra smaak aan je gerechten te geven, zeker als een pittige smaak nastreeft. Het is van nature zuur waardoor het ook goed te gebruiken in marinades om vlees malser te maken.

Vanwege de vergelijkbare eigenschappen kan citroensap witte wijn vervangen in een gerecht. Maar pas op! Citroensap is erg scherp van smaak en mag daarom de wijn NIET 1 op 1 vervangen.

Voor je citroensap in plaats van wijn toevoegt aan een gerecht met je deze met een gelijk deel water aanlengen. Als je bijvoorbeeld 400 ml wijn in een gerecht moet doen, vervang je dit met 200 ml citroensap en 200 ml water.

Verder is citroensap erg rijk aan voedingswaarde. Een half kopje bevat bijvoorbeeld al 94% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Verder bevat het ook nog kalium, vitamine b, vitamine E en magnesium.

Vocht van ingeblikte champignons.

Alhoewel verse champignons veel beter zijn, is het sap van ingeblikte champignons een goede alcohol vervanger.

Omdat de smaak van een champignon hartig is, is het sap dan ook het beste te gebruiken als vervanger van rode wijn in hartige gerechten.

Als je opzoek bent naar een zoetere smaak kan je het sap wellicht mengen met het sap van cranberries, granaatappels of druivensap.

Als een gerecht bijvoorbeeld vraagt om 500 ml rode wijn kan je deze vervangen door 250 champignonnen sap en 250 ml cranberry sap.

Toevoeging, het sap van champignons kan een hoog gehalte aan Sodium bevatten. Dus let hierop als dit niet in je dieet past.

Tomatensap in een glas.

Tomatensap.

Tomatensap heeft een ietwat zurige en bittere smaak. Hierdoor kan het gebruikt worden in meerdere gerechten.

Je kan tomatensap het beste gebruiken als vervanger van rode wijn, door de vergelijkbare zuurgraad en kleur. Een beetje afhankelijk van je smaak kan de wijn 1 op 1 vervangen worden door tomatensap.

Omdat tomatensap van zichzelf wat bitter is, kan je deze wat zoeter maken door wat vruchtensap toe te voegen. Het is ideaal voor gerechten die gemarineerd moeten worden.

Verder is het verstandig om de smaak van tevoren te testen, omdat de smaak van wijn en tomaat toch echt wel verschillend zijn.

Tomatensap is niet alleen een geode alcohol vervanger, maar is ook erg gezond. 250 ml bevat meer dan 20 verschillende voedingswaardes. Waaronder 74 % van de dagelijks hoeveelheid Vitamine C en 22% vitamine A.

Water

Als je geen van de bovengenoemde ingrediƫnten in huis hebt, kan je altijd nog water gebruiken om wijn te vervangen tijdens het koken.

Ondanks dat water geen smaak, kleur of zuur toevoeg aan een gerecht, voorkomt het wel dat je eten droger wordt dan bedoeld.

Als je wel azijn of suiker in huis hebt, kan je deze gebruiken om extra smaak toe te voegen.

Als voorbeeld kan je bijvoorbeeld 200 ml water, 200 ml azijn en een theelepel suiker mengen en dit als 1 op 1 vervanger van wijn gebruiken. Je zal hier mee moeten experimenteren afhankelijk van welk gerecht je maakt.

Conclusie.

Er zijn meerdere alcohol vervangende ingrediƫnten die vergelijkbaar zijn aan wijn en als vervanger kan gebruiken tijdens het koken.

Sommige kunnen een op een vervangen worden en andere moeten misschien eerst gemengd worden met andere ingrediƫnten om als effectieve vervanger gebruikt te kunnen worden.

Het is belangrijk om je verwachte smaak i je achterhoofd te houden. Als je opzoek bent naar een zoete smaak, moet je ook het zoete alternatief toevoegen.

Verder is het voor alle variaties aan te raden eerst wat testen te doen, voordat je een heel gerecht op tafel zet en iedereen met lange tanden zit te eten.

Wil je je sowieso weten hoe je lekkere en gezonde recepten kan maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Dan is wellicht de ā€œAfslank Receptenbijbelā€ van Oscar Helm iets voor jou!

In zijn boek krijg je boodschappen lijstjes, weekmenuā€™s, maar ook gezonde toetjes en tussendoortjes.

Meer dan 2500 mensen zijn reeds blijvend afgevallen met de afslank recepten bijbel van Oscar.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.