De 21 beste koolhydraatarme groenten.

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Koohlydraat arm eten is ontzettens populair. Dit is terecht, want het is de beste en gezondste manier om af te vallen. Maar welke groente is nu het beste om te eten. In dit artikel vind je de beste 21 koolhydraatarme groenten om in te passen in je dieet.

De 21  beste koolhydraatarme groenten.

Groenten bevatten weinig calorieƫn en bevatten bovendien veel vezels, vitaminen en andere voedingsstoffen.

De meeste groeten bevatten weinig koolhydraten en veel vezels. Dit maakt groente het perfecte ingrediƫnt voor een kolhydraatarm dieet.

De definitie van een koolhydraatarm dieet varieert nogal. De meeste gaan voor maximaal 150 gram kolhydraten per dag. Maar sommigen bevatten maar 20 gram per dag.

Of je nu een koolhydraatarm dieet volgt of niet, het eten van groenten is altijd gezond!

Hieronder vindt je de 21 beste koolhydraatarme groenten.

1. Paprikaā€™s

Paprikaā€™s zijn ontzetten voedzaam en bevatten antioxidanten, carotenoĆÆden genaamd. Deze kunnen

150 gram gesneden paprika bevat 9 gram koolhydraten, waarvan 3 vezels.

Verder bevat het 93% van aanbevolen dosis vitamine A en een 317 % van de aanbevolen vitamine C, waar andere koolhydraatarme groenten nog wel eens te weinig van hebben.

2. Broccoli

Broccoli is echt supergezond

Broccoli behoort tot de kruisbloemige groenten waar ook de spruiten, boerenkool en radijzen en andere kool toe behoren.

Studies tonen aan dat broccoli de insulineresistentie bij diabetes type 2 zouden kunnen verminderen. Ook zou het kunnen helpen tegen verschillende soorten kanker. Dit is echter nooit bewezen.

100 gram rauwe broccoli bevat 6 gram koolhydraten waarvan 2 vezels.

Tevens bevat het meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Broccoli Bloemkool en wortels

3. Asperges

De perfect voorjaarsgroente!

180 gram gekookte asperges bevat 8 gram koolhydraten waarvan 4 vezels. Tevens bevatten asperges een hoge dosis vitamine C

Studies tonen aan dat asperges zouden kunnen helpen bij het ontstaan van verschillende soorten kanker. Studies met muizen tonen aan dat asperges een positieve invloed hebben op de gezondheid van je hersens en vergeetachtigheid.

4. Champignons

Champignons bevatten werkelijk extreem weinig koolhydraten.

70 gram rauwe champignons bevatten slechts 2 gram koolhydraten waarvan 1 vezels.

Er is aangetoond dat champignons een hoge ontstekingsremmende waarde hebben.

Bij een studie onder mannen welke metabool syndroom leiden is aangetoond dat het eten van 100 gram witte champignons per dag, over een periode van 16 weken, de ontstekingswaarden sterk zijn gedaald.

5. Courgette

Courgette is tegenwoordig een hele populaire groente en valt onder de pompoen familie. De courgette wordt ook zomerpompoen genoemd.

In tegenstelling tot winterversie van de pompoen is de schil van de courgette eetbaar en bevat het veel minder koolhydraten dan haar winterse familielid.

125 gram rauwe courgette bevat 4 gram koolhydraten waarvan 1 gram vezels. Ook bevat het 35% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Andere zomerpompoenen, zoals de gele Italiaanse pompoen en een paar andere vormen zijn vergelijkbaar in voedingswaarde aan de courgette.

6. Spinazie

Spinazie is een groene bladgroente met mega gezondheidsaspecten.

Onderzoeken tonen aan dat het kan helpen tegen beschadigingen aan je dna. Ook kan het bijdragen aan de gezondheid van je hart en bij bepaalde oogziekten.

Het is de groente met zeer veel vezels en mineralen en ook bevat het 10 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

Spinazie is koolhydraatarm maar dit wordt wel geconcentreerder omdat je het kookt en daardoor volume verliest.

180 gram gekookte spinazie bevat 7 gram koolhydraten waarvan 4 vezels. Dit terwijl dezelfde hoeveelheid rauw maar 1 gram koolhydraat waarvan bijna alles vezel is.

7 .Avocadoā€™s

Avocadoā€™s zijn eigenkijk fruit natuurlijk maar worden feitelijk als groente gegeten. Ze bevatten daarnaast ook nog eens veel gezonde vetten en weinig verteerbare koolhydraten.

150 gram geschilde en gesneden avocado bevat 13 gram koolhydraten waarvan 10 vezels.  Verder is het een goede bron vitamine C en Kalium.

Ondanks dat een avocado eigenlijk veel calorieĆ«n bevat past het toch goed in een dieet. Er bestaat een studie waarin mensen die op dieet zijn een halve avocado toevoegen aan hun lunch zich eerder vol voelen en minder hongergevoel voor zoā€™n 5 uur.

doorgesneden avocado

8. Bloemkool.

Bloemkool is een van de populairste en meest veelzijdige koolhydraatarme groentes.

Het heeft niet zoā€™n uitgesproken smaak en kan bijvoorbeeld rijst en aardappels vervangen.

100 gram bloemkool bevat 5 gram kolhydraten waarvan 3 vezels. Verder zit er veel vitamine K in en 77% van de dagelijks benodigde vitamine C

Bloemkool wordt net als andere kruisbloemige groente vaak in verband gebracht met verminderde kans op hartziekten en kanker.

9. Sperziebonen.

Sperziebonen behoren tot de peulvruchten familie, maar bevatten veel minder koolhydraten als de rest van de familie.

125 gram gekookte sperziebonen  bevat 10 gram koolhydraten waarvan 4 vezels.

Ze bevatten veel chlorofyl die zouden kunnen helpen tegen kanker volgens sommige dierproeven. Ook bevatten ze carotenoĆÆden die bij ouderen kunnen helpen bij het verbeteren van hersenfuncties.

10. Sla.

Sla is een van de meest koolhydraatarme groentes die er bestaad.

50 gram sla bevat slechts 2 gram koolhydraten waarvan 1 vezels.

Afhankelijk van het soort sla kan het ook een bron zijn van vitamines.

Bijvoorbeeld romaine sla en de soorten met een donker blad zijn rijk aan bijvoorbeeld vitamine A, C en K.

11. Knoflook.

Iedereen weet eigenlijk wel dat knoflook erg gezond is. Onderzoeken tonen aan dat knoflook je weerstand tegen verkoudheid kan verhogen en bloeddruk kan verlagen.

Knoflook is eigenlijk een koolhydraat rijke groente, maar omdat er relatief weinig van eet is het een perfecte smaakmaker in koolhydraatarme gerecthen.

In 1 teentje knoflook van 3 gram zit bijvoorbeeld 1 gram koolhyraat waar een gedeelte vezel van is.

bol knoflook en teentjes

12. Boerenkool

Een lekkere Nederlands groente die ook nog eens heel gezond is. Het is rijk aan antioxidanten zoals quercetine en kaempferol

Onderzoeken tonen aan dat het eten van boerenkool kan helpen tegen een hoge bloeddruk, hartziekten en diabetes type 2 .

70 gram rauwe boerenkool bevat 7 gram koolhydraten waarvan1 vezel.  het bevat ook 200 % van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en 130 % van vitamine C

Het is aangetoond dat een hoge inname van vitamine C je immuunsysteem verbeterd en beschermd je huid tegen schadelijke stoffen die het verouderingsproces bevorderen.

13. Komkommers.

Komkommers bevatten zeer weinig koolhydraten en zijn zeer verfrissend.

100 gram komkommer bevat 4 gram koolhydraten waarvan minder dan gram vezel.

En ook al bevatten komkommers niet veel vitaminen en mineralen, bevatten ze wel cuturbitacine E welke een gunstig effect op de gezondheid kan hebben.

Regeerbuis en dier studies tonen aan dat komkommer ontstekingsremmend kan werken en de gezondheid van je hersens bevorderd.

14. Spruitjes

Niet iedereens favoriet, maar spruiten zijn een zeer gezonde groente.

80 gram gekookte spruiten bevat 6 gram koolhydraten waarvan 2 gram vezels. Ook bevat het 80 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 135% van de vitamine K

Meerdere gecontroleerde studies op mensen suggereren dat spruiten de kans op kanker, waaronder met name darmkanker, kunnen verminderen.

15. Selderij

Selderij is een zeer koolhydraatarme groente.

100 gram Selderij bevat 3 gram koolhydraten waarvan 2 gram vezels. Tevens is het een goede bron van vitamine K, 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

16. Tomaten.

Tomaten hebben  uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

Net als avocadoā€™s zijn tomaten feitelijk een fruit

Ze bevatten ook zeer weinig koolhydraten. 150 gram tomaat bevat 6 gram koolhydraat waarvan 2 gram vezel.

Tomaten zijn tevens een goede bron van vitamines A, C & K. daarnaast bevatten tomaten veel kalium die helpen tegen hoge bloeddruk en verkleint de kans op beroertes.

Ook is er aangetoond dat tomaten je endotheelcellen versterken. Endotheelcellen zijn de bouwstenen van je bloedvaten. Ook het hoge gehalte lycopeen kan prostaat kanker helpen voorkomen.

Het koken van tomaten verhoogd zelfs lycopeen gehalte. Het toevoegen van olijfolie tijdens het koken verhoogt ook nog de opname door je lichaam.

Tomaat en sla

17. Radijs.

Radijs is een groente met een pittige smaak.

100 gram radijs bevat 4 gram  koolhydraten waarvan 2 vezels. Ze bevatten redelijk veel vitamine C, 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Radijs zou de kans op borstkanker kunnen verminderen bij postmenopauzale vrouwen omdat ze invloed hebben op de manier waarop het lichaam oestrogeen verwerkt.

18. Uien.

Uien zijn een zeer smaakvolle gezonde groente.

Net als knoflook bevatten ze vrij veel koolhydraten, maar omdat ze in kleine hoeveelheden genuttigd worden past het goed in een dieet.

60 gram uien bevat 6 gram koolhydraten waarvan 1 vezel.

In ui zit een hoog gehalte antioxidant quercetine die helpt de bloeddruk te verlagen.

Een studie bij vrouwen met overgewicht en obesitas toont aan dat het eten van rode uien het cholesterol verlaagd.

19. Aubergine.

Aubergine is een veel gebruikte mediterrane groente.

100 gram gesneden aubergine bevat 8 gram koolhydraten waarvan 2 vezels.

Aubergines zijn niet rijk aan vitamines en mineralen. Studies op dieren suggereren dat het cholesterol verlagend kan werken en de gezondheid van de hersens verbeterd.

20. Kool

Kool is zeer gezond, of het nou witte of rode kool is.

90 gram gesneden rauwe kool bevat 5 gram koolhydraten waarvan 3 vezels.

Tevens bevat het 54% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 85% vitame K

Foto Artisjok

21. Artoisjokken.

Artisjokken zijn een zeer lekkere en voedzame groente.

Een gemiddelde artisjok van zoā€™n 120 gram bevat 14 koolhydraten. Hiervan is 10 gram vezels waardoor het weer laag is in verteerbare kolhydraten.

Deze vezels zijn ook nog eens rijk aan inuline die de gezoende darmbacteriƫn voeden.

Bij een onderzoek onder mensen met een hoog cholesterol kwamen ze erachter dat het drinken van artisjokken sap de werking van de bloedvaten verbeterde en ontstekingswaardes daalden.

Conclusie.

Er zijn heel veel lekkere groente die je kan inpassen in een koolhydraatarm dieet.

Wil je dit nu ook proberen maar heb je geen idee hoe je bovenstaande groenten kan verweken in gezonde recepten?

Dan is wellicht de ā€œAfslank Receptenbijbelā€ van Oscar Helm iets voor jou!

In zijn boek krijg je boodschappen lijstjes, weekmenuā€™s, maar ook gezonde toetjes en tussendoortjes.

Meer dan 2500 mensen zijn reeds blijvend afgevallen met de afslank recepten bijbel van Oscar.

Wil jij blijvend afvallen met de Afval Recepten Bijbel? Dan kan dit wel eens de uitkomst zijn voor jou! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor.

Ja Ik Wil Blijvend Afvallen!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.