Wat is Mindfulness?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wat is mindfulness en wat kan het voor jou betekenen? In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je er mee kan doen.

XWat is Mindfulness?

Wat is Mindfulness? Voor we op die vraag ingaan eerst het volgende.

Iedereen kent het wel. Je gaat met je auto ergens heen en als je bent aangekomen weet je eigenlijk niets meer van de reis zelf.

Of je trekt een zak chips open en zonder dat je het door hebt zit je met een lege zak in je hand.

Dit zijn voorbeelden van die we ook wel “mindlessness” (hersenloosheid) noemen. De meeste mensen zullen dit herkennen als dingen doen op de automatische piloot.

Inhoudsopgave

Wat doe je als je dingen op de automatische piloot doet?

Wanneer je in een automatische piloot status terecht komt, wordt al je aandacht geabsorbeerd in een onderbewuste hersenstaat. Je bent dus niet echt aanwezig in je eigen leven.

Uit onderzoek blijkt dat we 47% van onze tijd op een automatische piloot werken.

Sommige wetenschappers noemen dit een  droomachtige toestand, omdat we in deze modus gewoon niet helemaal aanwezig zijn.

In deze drukke en hectische tijden is het maar wat makkelijk om weg te zakken in deze toestand, zodat je misschien wel de helft van de dag op automatische piloot afrond.

Doordat we op deze manier leven, kan het zijn dat je de schoonheid van het leven niet meer ziet en erger nog je merkt de signalen die je lichaam afgeven niet meer op.

Als je op de automatische piloot leeft ben je geneigd om te verdwalen in het “doen”, je bent continu aan het werken om dingen voor elkaar te krijgen, in plaats van echt te leven.

We worden hierdoor kwetsbaar voor angst, stress, depressie en reactiviteit. Onderzoek toont aan dat hoe meer je geest afdwaalt, hoe ongelukkiger je bent.

Wat is mindfulness - hersenen

Wat is Mindfulness?

Okay dus wat is mindfulness nu dan? Mindfulness is het tegenovergestelde van mindlessness.

Het betekend wakker worden en het stuur van de automatische piloot weer overnemen!

Met het beoefenen van mindfulness leer je om van moment van moment bewust te blijven van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen en omgeving.

Mindfulness betekend ook niet oordelen. Dit betekend dat we aandacht geven aan onze gedachtes en gevoelens uit het oogpunt van een onafhankelijke getuige en zonder ze te geloven of persoonlijk te nemen.

John Kabat Zinn definieert mindfulness als het volgt:

“Opletten,

Opzettelijk,

In het huidige moment, en

Niet veroordelend”

Dit is een mooie definitie omdat het deze precies de elementen van mindfulness laat zien. Door middel van deze definitie laat John ons zien dat er drie specifieke manieren zijn waarop onze aandacht schakelt wanneer we mindfulness beoefenen.

Allereerst wordt onze aandacht vastgehouden…

Opzettelijk.

Mindfulness omvat de  bewuste en doelbewuste richting van onze aandacht.

Wanneer we op de automatische piloot zitten, wordt onze aandacht meegesleurd door een nooit eindigende (en niet altijd positieve) stroom van denkprocessen. Maar als we opmerkzaam zijn, worden we wakker en stappen we uit deze stroom en vestigen we de aandacht op wat we willen.

Een andere manier om met opzet te zeggen is bewust. We leven bewuster, meer wakker en zijn meer onszelf als we op deze manier onze aandacht besteden.

wat is mindfulness - ondergaande zon

Ten tweede wordt onze ondergedompeld….

In het huidige moment.

Als we onze eigen geest zijn gang laten gaan, dwaalt deze behoorlijk af van het huidige moment. Het raakt contant verstrikt in het opnieuw afspelen van gebeurtenissen in het verleden en het projecteren in de toekomst.

Met andere woorden, we zijn maar zelden volledig in het huidige moment.

Dus als je denkt wat is mindfulness, dan is leven in het huidige moment daar een groot onderdeel van.

Met het leven in het huidige moment laten je de spanning los die wordt veroorzaakt door het willen dat dingen anders zijn en de spanning van het altijd meer willen. In plaats daarvan accepteren we het huidige moment zoals het is.

En ten derde wordt onze aandacht vast gehouden.

Niet veroordelen.

Bij het beoefenen van mindfulness willen we onze gedachten niet beheersen, onderdrukken of stoppen.

We streven ernaar om onze aandacht te besteden aan onze ervaringen zoals ze zich voordoen. Zonder deze te beoordelen of op enige manier te labelen.

Mindfulness stelt ons dan instaat om de waarnemer te worden van zintuigelijke waarnemingen, gedachten en emoties wanneer deze zich voordoen. En dit zonder erin verstrikt te raken en meegesleurd te worden in hun stroom.

Door op deze manier toeschouwer te worden zullen minder snel in automatische patronen vervallen. Het opent een vrijheid en keuzes in het leven.

Hoe beoefen je Mindfulness?

Er zijn twee vormen om mindfulness te beoefenen. De eerste is de formele oefening van opmerkzaamheid, die gewoonlijk meditatie genoemd wordt.

Een meditatie oefening wordt meestal zittend gedaan met de ogen gesloten. Maar ze kunnen ook liggend of zelfs lopend worden beoefend. Sommige meditatie praktijken maken ook gebruik van Mantra (geluid) en beweging.

De andere form van mindfulness is de rest van je leven! Alles wat we in het dagelijks leven doen met ons volle bewustzijn kunnen we zien als mindfulness.

Je kan met je volledige aandacht voor een stoplicht staan te wachten of de afwas doen. Ook kan je in volle bewustzijn een ochtendwandeling maken. Feitelijk kan je van elke routine activiteit een mindfulness oefening maken, als je er maar je volle aandacht aan besteed.

Wat mindfulness met rolf

IN EEN PAAR MINUTEN PER DAG VAN CHAOTISCH EN GESTRESST NAAR RUSTIG EN GELUKKIG.

Ja Ik Wil Toegang Tot Deze Mindfulness Cursus.

Wat kan Mindfulness voor jou doen?

Dankzij vele onderzoeken en de aandacht in de media wordt mindfulness niet meer gezien als een spirituele, klooster of Ashram activiteit.

Tegenwoordig wordt het door miljoenen mensen over de hele wereld beoefend.

Het wordt nu zelf beoefend op scholen, op het werk, in ziekenhuizen en in vele huizen over de hele wereld.

Omdat veel mensen de ongelofelijke voordelen van het bewust leven ontdekken, stijgt de populariteit van mindfulness nog steeds enorm.

Daardoor is er nu ook enorm veel onderzoek gedaan naar de voordelen van mindfulness.

Stop niet met leren.

Hier een aantal bewezen manieren waar mindfulness mee kan helpen.

Mindfulness vermindert stress, angst en andere destructieve emoties. Mindfulness verkleint als het ware het vecht en vlucht centrum van de hersenen (Amygdala). Dit deel van de hersenen initieert de lichamelijke reactie op stress en is verantwoordelijk voor destructieve emoties.

Mindfulness vermindert depressies. Onderzoeken tonen aan dat mindfulness net zo effectief is als medicatie zonder bijwerkingen.

Ook verminderd mindfulness slapeloosheid, verhoogt je gevoel van welzijn en energie op zowel mentaal als fysiek vlak.

Mindfulness is effectief tegen pijnbestrijding.

Het verscherpt je geheugen en verhoogt je focus en aandacht.

Mindfulness verbeterd je emotionele en sociale intelligentie en ontwikkeld empathie en medeleven. Er is ook aangetoond dat het relaties verbeterd.

Het zorgt voor helder en efficiënt denken op het werk en thuis.

Mindfulness verminderd dwangmatige en verslavende neigingen.

En ook ie er aangetoond dat mindfulnens het beter werkt dan elk dieet ook als je langdurig wilt afvallen.

Conclusie.

Mindfulness kan letterlijk je hele wereld van binnenuit transformeren en voor miljoenen beoefenaars heeft het precies dat gedaan!

Als jij dit nog niet hebt gedaan, is dit misschien wel  het moment om voor jezelf uit te vinden waar het allemaal om draait.

Misschien ontdek je wel de meest wonderbaarlijke en ongelofelijke verrassing die je ooit hebt gedaan.

Dus wat is mindfulness voor jou? Ben je op zoek naar vrede, voldoening of eenheid met jezelf? Het zit waarschijnlijk al in je, maar haal het eruit!

Wil je aan mindfulness gaan doen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is wellicht deze online trainin welwat voor jou. Je in zes weken persoonlijk begeleid door Rolf en zijn team.

Meer dan 1400 mensen hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan onze online Mindfulness cursus met een gemiddelde waardering van 4,7 uit 5 sterren!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.